Dostupni linkovi

Hapšenje Mladića kao povod za destabilizaciju?


Visoki funkcioner SRS Aleksandar Vučić obećao je, naime, da će Srbiju oblepiti Mladićevim plakatima, a i danas se u skupštinskoj sali pojavio plakat sa natpisom "Bulevar Ratka Mladića", lepljen nedavno u ulici Bulevar AVNOJ-a, koja treba da se preimenuje u Bulevar Zorana Đinđića. Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović pokazao ga je sa govornice i poručio:

"Ovo je jednostavno cilj ljudi koji misle da ta ulica može da se zove i drugačije. Kakav su oni to zakon prekršili?"

Pre priče o tome da li će Radikali uspeti da eventualno hapšenje Mladića pretvore u politički kapital, postavlja se pitanje koliko je Vlada ozbiljna u nameri da ovog uhapsi. Premijer Vojislav Koštunica na početku mandata dao je obećanje da će završiti saradnju sa Haškim tribunalom, kako bi Srbija konačno sa Evropskom unijom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Brisel ne propušta priliku da podseti Beograd da je za parafiranje tog dokumenta neophodno ispuniti haški uslov.

Da li će Vlada zaista za nekoliko meseci i ispuniti obećanje, uhapsiti i predati Mladića ili će nas i dalje anestezirati odugovlačenjem i razvodnjavanjem pokazanim u prethodnom mandatu? Desimir Tošić, Politički savet Demokratske stranke:

"Mislim da je većina u Vladi - i to ozbiljna većina - odlučna da Mladića uhapsi i preda. Naravno, imamo još uvek problem - to je Služba bezbednosti. Taj problem će i ostati ako službe bezbedosti ne budu promenjene i ako ne budu kontrolisane. One su, očevidno, radile sve - direktno ili indirektno - da se Mladić i drugi ne uhapse. Da li će na tom pitanju Vlada pasti ili neće, to je vrlo teško reći unapred, pošto je predsednik Vlade takav čovek da on može danas da uradi jedno, a sutra drugo. Nikada ne znate šta će on uraditi."

Sonja Biserko, čelnica Helsinškog odbora za ljudska prava, ne očekuje da će aktuelni premijer, kad je u pitanju zahtev za izručenje Mladića, delovati samostalno – nezavisno od Radikala. Naprotiv:

"Oni su sada pokazali da su u dilu, Toma Nikolić se vrlo lako odrekao pozicije predsednika Skupštine, podržao je tu Vladu. Prema tome, ja ne verujem da iko išta od njih samostalno radi."

Analitičar Zoran Lutovac uveren je da će Vlada ovog puta ispuniti haško obećanje:

"Vlada je vrlo ozbiljna u nameri da ispuni hašku obavezu. To je prosto obaveza koja, ako se ne ispuni, mnogo koči Srbiju. Cena je isuviše visoka da bi se neko poigravao sa tim."

Ako Vlada ispuni obećanje o isporuci Mladića Hagu, hoće li desnica u Srbiji iskoristiti Mladića kao povod i krenuti u ozbiljnu ofanzivu destabilizovanja Srbije? Desimir Tošić:

"Ja ne verujem, posle ovog dugog zamora sa Mladićem - kao i sa Kosovom, da je publika u onoj meri sklona da preko nekih stranaka kapitalizuje te naše nesreće. Mislim da je temperatura dosta opala, da je svet dosta oguglao i da su, sem ekstremnih elemenata i, naravno, politicke stranke predsednika svi to pitanje u sebi rešili - iako to ne kažu javno."

Sonja Biserko smatra da vlast instrumentalizuje pretnju ekstremnom radikalizacijom Srbije u sasvim drugom cilju:

"Mislim da je ta pretnja - da će Radikali destabilizovati zemlju ako se Mladić uhapsi - sasvim neizgledna zato što se on koristi u ovom momentu od strane bivše Vlade i sadašnjeg premijera pre svega kao instrument usporavanja evropskih integracija."

Verovatno će biti pokušaja Radikala da politički iskoriste eventualnu isporuku Mladića Hagu, predviđa Zoran Lutovac, ali ukazuje na jedan problem sa kojim bi se pri tom suočili:

"Teško će biti objasniti građanima kako su, recimo, Radikali pristali da sopstvenog lidera, u interesu Srbije, isprate do Haškog tribunala, a da kada je u pitanju neko drugi ne treba da pristanu na to. Dakle, njihov stav je bio da je u interesu Srbije pojaviti se pred Haškim tribunalom. Ako je vazio za njihovog lidera, takav stav trebalo bi da vazi i za sve ostale.”
XS
SM
MD
LG