Dostupni linkovi

Ratni zločinac pobjegao iz zatvora


Radovan Stanković, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog tokom rata na području istočne Bosne, pobjegao je sa izdržavanja kazne iz pritvorske jedinice Suda BiH u Foči, potvrdila je za naš radio portparol Agencije za državne istrage i zaštitu Željka Kujundžija:

«Djelatnici SIPE su odmah po prijemu ove informacije poduzeli mjere iz svoje nadležnosti. Konkretno, stupili smo u kontakt sa ministarstvima unutarnjih poslova RS-a i Republike Srbije, a kriminalističko - istražnom odjelu, odnosno timu za procjenu prijetnji, kao i odjelu za zaštitu ličnosti i objekata SIPE su naložene mjere koje trebaju poduzeti na terenu, a koje su vezane za operativne aktivnosti iz naše nadležnosti.»

Agencija za državne istrage i zaštitu BiH o Stankovićevom bijegu iz zatvora obavijestila je i glavnog državnog tužioca Marinka Jurčevića, kome je Radovan Stanković prijetio u nekoliko navrata.

Pravosnažna presuda Stankoviću izrečena je 28. marta 2007. godine. Proglašen je krivim jer je, kao pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske, 1992. godine učestvovao u zločinima počinjenim nad civilima sa područja općine Foča. Prema navodima optužnice, Stanković je bio jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj “Karaman kući” u Foči koja je služila kao zatočenički centar za žene, a koju su srpski vojnicu zvali “Javna kuća”. Nakon višegodišnjeg skrivanja, Stankovića je uhapsio Sfor 9. jula 2002 godine, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala (ICTY). Na suđenje u BiH njegov predmet je prebačen 29. septembra 2005. godine.
XS
SM
MD
LG