Dostupni linkovi

Bez dogovora o kriterijumima za državne simbole


Pregovaračka ekipa Kosova je održala posebnu sednicu da bi se zatim sastala i sa Predsedništvom Skupštine Kosova gde je, kako je izjavio predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, zaključeno da treba nastaviti dalje razgovore oko kriterijuma za utvrđivanje zastave, grba i himne Kosova.

“Ne vidim da imamo razlika oko simbola. Pred sobom do sada nismo imali nikakve moguće varijante simbola. Mi smo u traženju dogovora članova Pregovaračke ekipe, predsedništva Parlamenta i drugim procesima koji će o omogućiti jedinstvo u procesu utvrđivanja simbola», rekao je Sejdiu.

Komentarišući predlog Demokratskog saveza Kosova da prilikom utvrđivanja simbola treba imati u vidu i simbole koje je upotrebljavao pokojni predsednik Kosova Ibrahim Rugova, lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači je rekao da političke partije i njihovi simboli ne mogu biti adresa regulisanja državnih simbola Kosova.

Lider ORE Veton Suroi je kazao da se ne može govoriti o predlozima za simbole, pošto još nisu utvrđeni kriterijumi na kojim će se oni zasnivati. Premijer Kosova Agim Čeku je rekao da se radi o veoma značajnim pitanjima i da će se na sledećoj sednici Pregovaračke ekipe, u utorak, pored utvrđivanja kriterijuma za simbole, razgovarati i o proceduri i vremenu njihovog utvrđivanja i pronalaženju rešenja o izgledu putnih dokumenata za građjane Kosova.
XS
SM
MD
LG