Dostupni linkovi

Za Sandru nema leka u NIšu

  • Dušica Pešić

Dvadesetdvogodišnja Sandra Mančić iz Niške Banje kod Niša samo je jedna od 105 registrovanih osoba koje su pozitivne na HIV virus. Ona je takođe bila i najmlađi narkoman koji je registrovan u niškom regionu. Ova devojka za radio Slobodna Evropa govori sa koliko godina je počela da se drogira i kako joj je bilo kada je saznala da je HIV pozitivna:

"Ja sam imala 12 godina kada sam prvi put uzela drogu, a 23 godine kada sam saznala da sam HIV pozitivna. Verovatno sam htela da skrenem pažnju na sebe. Sa 17 godina već sam počela intravenski da uzimam heroin. Teško se dolazi do para za heroin, znamo da mnogi kradu. Ja sam znala da kažem - žao mi je što ne umem da kradem pa ne mogu na taj način da se snađem za pare. Ali sam prodala sve iz kuće, krala sam ocu pare, prodala svo mamino zlato. Moj život je tada bio baš haotičan, mislim da sam izgubila dosta toga, samo sam gubila, ništa nisam dobijala. Gubila sam ljude koje sam volela, oni su umirali jer su iz tog sveta. Kada sam saznala da sam pozitivna, to je bio jedan šok. Dugo sam žalila sebe, plakala, bojala sam se smrti."

Sandra Mančić naglašava da na niškoj Infektivnoj klinici ni posle godinu dana nije zaživeo Referentni centar gde je obolelima trebala da se pruži pomoć ili daju lekovi zbog kojih sada idu u Beograd.

"Nama je u Nišu veliki problem to što jednom mesečno moramo da odemo na kontrolu u Beograd, novac je veliki problem, pri tom nekada nam je jako loše zdravstveno stanje, nekih 15 pečata, 2 komisije od po 3 lekara treba da se prođu. Kad je nekome loše, u Nišu se uglavnom sve završi na tome da odemo po uput, pregleda nas doktorka i idemo dalje za Beograd."

Pre godinu dana na niškoj Infektivnoj klinici opremljene su dve prostorije i dobijen je deo opreme za dijagnostiku i lečenje obolelih od SIDE. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević tada je najavio da će Niš biti treći grad koji će imati Referentni centar za lečenje obolelih od SIDE. Iako pompezno najavljivan taj centar međutim nije zaživeo. Zamenik direktora Infektivne klinike Snežana Škorić:

"Ništa se novo nije desilo osim što kolege, koje su zadužene za to odeljenje, sutra idu za Beograd na neki kurs koji organizuje evropsko udruženje. Tako da se obuka naših doktora nastavlja, ali to odeljenje nije pušteno u rad jer još uvek ne stižu lekovi."

Trenutno se o lečenju osoba koje su HIV pozitivne na niškoj Infektivnoj klinici brinu dva lekara.
XS
SM
MD
LG