Dostupni linkovi

Traži se istraga o političkoj pozadini ubistva


Presudu optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića smatramo prvim korakom i neophodno je pokretanje novih inicijativa koje bi omogućile Srbiji da dodje do potpune istine o atentatu na premijera, rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović. On je istovremeno najavio podnošenje dve krivične prijave, ukoliko specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović to ne učini na sopstvenu inicijativu:

"Krivična prijava zbog krivičnog dela oružane pobune, član 124, to je ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti zemlje i to su pored pripadnika JSO, nažalost izvršili tadašnji predsednik SRJ, današnji premijer Vojislav Koštunica, tadašnji načelnik Generalštaba VJ general Pavković i prvi čovek VB general Tomić, odbijanjem da postupaju u skladu sa svojim obavezama. I drugi pravac našeg delovanja je krivična prijava protiv Koštunice, Jočića, Bulatovića, Stojkovića, Nikitovića i Tijanića zbog prikrivanja okolnosti i sprečavanja utvrđivanja potpune istine o načinu na koji se predao prvooptuženi za ubistvo predsednika Vlade, o situaciji u kojoj se on nalazio u tom trenutku i odbijanje pokretanja istrage koja bi nam dala odgovor na pitanje - ko su bili njegovi pomagači od 12. marta 2003. godine do maja 2004. i trenutka predaje."

S druge strane u Tužilaštvu za organizovani kriminal povodom najava lidera LDP-a ne žele da daju poseban komentar. Tomo Zorić:

"Čedomir Jovanović sve što može kao bilo koji građanin ove države da uradi - neka podnese, neka oni sve što misle da im pripada po zakonu i po ustavu slobodno rade i Tužilaštvo im kao državni organ stoji na raspolaganju kao i svim građanima Srbije."

Jedan od advokata porodice Djindjić Srdja Popović za naš program kaže da je još 2005. podneo zahtev za proširenje optužnice koji bi se odnosio na oružanu pobunu Crvenih beretki 2001. godine kako bi se saznalo ko je i na koji način učestvovao u formiranju tog zločinačkog udruženja:

"Tužilac je to tada odbio, kaže da je kasno to u postupku, da tu moraju da budu obuhvaćena i druga lica koja sada nisu na optuženičkoj klupi, ali da će oni to učiniti čim se završi ovo suđenje. Ponovio sam to što mi je bilo obećano na sudu u prisustvu specijalnog tužioca, on to ni jednog trenutka nije demantovao, i sada ja očekujem da oni taj postupak pokrenu. Oni su na to po zakonu obavezni."

Istovremeno, Čedomir Jovanović naglašava da će pravni zastupnik LDP-a najpre tražiti razgovor sa tužiocem Radovanovićem, da su krivične prijave spremne i veoma obimne, i dodao da će naredni koraci ove stranke zavisiti upravo od specijalnog tužioca:

"Ukoliko tužilac Radovanović ne reaguje, mi ćemo imati jasnu potvrdu onoga o čemu govorimo toliko dugo vremena a to je da je zapravo aktuelna vlast u Srbiji sa svim institucijama koje su nadležne za raščišćavanje tog nasleđa 12.marta i definisanje potpune istine - najveća prepreka u utvrđivanju te istine. Jer se 12. mart 2003. godine nije desio sam od sebe, on je imao svoju predistoriju, ona je politička kao što su i posledice 12. marta vrlo jasno političke."

Ministar pravde Dušan Petrović naglašava da iniciranje istrage o političkoj pozadini ubistva premijera Djindjića nije u nadležnosti ovog ministarstva, ali da će on, kao ministar pravde podržati sve ono što može da bude predmet krivičnog postupka:

"Potpuno je jasno da je nužno da bude ispitano sve ono što može da bude predmet krivičnog postupka. Bitno je da je sudska procedura, koja je juče završena prvostepenom presudom, došla do ove tačke i o predmetu optužbe je potpuno odlučeno jučerašnjom presudom. Za sve ostalo odgovore na to pitanje mogu dati oni koji su za to nadležni a to su pre svega nadležna tužilaštva."

Tužilaštvo treba da utvrdi sve što je prethodilo ubistvu premijera a ne samo segmente na kojima insistira LDP, kaže Tomo Zorić i podvlači:

"Znači celokupnom stanju, na celokupnom miljeu šta je sve prethodilo pre nego što je premijer ubijen. Znači i Limes i pre Limesa i zašto su bile isključene kamere i zašto je onako traljavo urađen uviđaj nakon pokušaja kod hale Limes. Sve treba ispitati, ceo milje koji dovodi do naručioca i inspiraciju treba ispitati. Nije sporno da će Tužilaštvo to pokušati da radi."
XS
SM
MD
LG