Dostupni linkovi

Nastavlja se američka politička arbitraža


Cilj vlade Sjedinjenih Država, kako navode iz Ambasade, je da se pokušaju smanjiti postojeće različitosti o pitanju ključnih reformi za budućnost Bosne i Hercegovine, što uključuje reformu policije i ustavne promjene. Iako u američkoj amabasadi nisu željeli komentarisati da li se može očekivati bilo kakav dogovor između Silajdžića i Dodika, prvi čovjek Vlade Republike Srpske je sinoć u telefonskoj izjavi rekao da nema nikakvih izvjesnih mogućnosti da u Vašingtonu dođe do približavanja stavova sa članom državnog predsjedništva Harisom Silajdžićem kada su u pitanju reforma policije i ustavne promjene:

„Entitetsko glasanje neće se moći prihvatiti. Ja sam odbio svaku moguću varijantu te vrste. I nema reforme policije bez jasnog pozicioniranja policije RS-a u toj strukturi. Što se mene tiče, RS je za mene svetinja, a BiH može da bude i da ne bude. To sve zavisi, naravno, od mnogo stvari.“

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića saopšteno je da su netačne sve insinuacije da nespremnost za kompomis u vašingtonskim razgovorima postoji na obje strane, već samo tamo gdje je i do sada postojala po svim reformskim pitanjima. "Bilo kakvi pokušaji izjednačavanja odgovornosti između pregovaračkih strana stoga su u potpunosti neutemeljeni, te predstavljaju nastavak pokušaja da se za neuspjeh reformskih procesa jednako okrive stvarni opstrukcionisti i oni koji su spremni na kompromis", navodi se u saopštenju iz Silajdžićevog kabineta.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG