Dostupni linkovi

BEOGRAD


Milorad Ulemek zvani Legija i Zvezdan Jovanović osuđeni su danas pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu na maksimalne kazne od 40 godina zatvora za ubistvo predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića počinjeno 12. marta 2003.
Sud je proglasio krivima svih dvanaest optuženih.
Aleksandar Simović, Ninoslav Konstatinović, Sretko Kalinić i Vladimir Milisavljević su osuđeni na po 35 godina zatvora, Miloš Simović, Milan Jurišić, Dušan Krsmanović, Branislav Bezarević i Željko Tojaga na po 30 godina a , Saša Pejaković 8 godina zatvora.
Predsedavajuća sudskog veća sudija Nata Mesarović je rekla je u obrazloženju da je najteže saznanje da je predsednika vlade mogla da ubije organizovana, kriminalna, neprijateljska organizacija.
"Ubistvo Đinđića je političko ubistvo upereno protiv države, u kome je učestvovao kriminalizovani deo Jedinice za specijalne operacije i banda Dušana Spasojevića", navela je sudija Mesarović dodajući da je sud utvrdio da su Ulemek i Spasojević organizovali ubistvo jer su se plašili da će biti uhapšeni.
Prema optužnici, ubistvo je organizovao komandant nekadašnje Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije ("crvenih beretki") Milorad Ulemek Legija, a na premijera iz snajperske puške pucao Ulemekov zamenik Zvezdan Jovanović.
Simović, Konstantinović, Jurišić, Milisavljević i Kalinić su u bekstvu.
Prvooptuženi Ulemek je nepravosnažno osuđen u još dva procesa - na 40 godina u drugostepenom procesu za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, kao i na 15 godina za ubistvo četvorice funkcionera SPO-a u insceniranoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali.
I Tužilaštvo i odbrana osuđenih su najavili žalbe na presudu.
Izricanju presude prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, bivši premijer Zoran Živković, Žarko Korać, potpredsednik vlade pok. premijera Đinđića i Vladan Batić, ministar pravosuđa u toj vladi.
XS
SM
MD
LG