Dostupni linkovi

Novi kompromisi oko Kosova nisu mogući


Ilirijana BAJO

RSE: Da li će Savijet bezbijednosti UN uskoro usvojiti rezoluciju o Kosovu, baziranu na Ahtisarijevom planu za Kosovo?

DiCarlo:Naša je namjera da se ta rezolucija usvoji u tekućem mandatu Savijeta bezbijednosti i imamo dosta široku podršku sa Ahtisarijev plan. Članice Savjeta bezbijednosti uvažavaju napore posrednika Ahtisarija kao i njegovo nastojanje da se premoste razlike izmedju dvije strane. Članice Saviejta bezbijednosti takodje uvažavaju i to što sadašnji plan predvidja čitav spektar zaštitinih mehanizama za srpsku manjinu na Kosdovu. Nedavna posjeta delegacije Savjeta bezbijednosti regionu bila je izuzetno značajna jer je to bila i šansa članovima misije da na licu mjesta stvore svoje lične utiske o Kosovu. Većini članica postalo je jasno da se status quo više ne može održati a to je osnova Ahtisariejovog plana kao i onog što je prije dvije godine zaključio UN izaslanik Kaj Aide.

RSE: Rusija se i dalje protivi rezoluciji baziranoj na Ahtisarijevom planu, da li će to usporiti proces donošenja rezolucije?

DiCarlo:Mi smo u dijalogu sa predstavnicima Ruske federacije kao što smo u dijalogu i sa drugim članicama Savjeta Bezbijednosti UN oko toga kako da idemo dalje. Sa Rsijom imamo izvjesne razlike u stavovima i to je sasvim jasno izraženo ali mi i dalje vodimo dijalog i nadamo se da ćemo postići sporazum. Rusija je već veoma dugo član kontakt grupe za Kosovo i bila je angažovana u svim fazama koje su prethodile nastanku Ahtisarijevog plana, kao i u razgovorima sa političarima u Beogradu i Prištini – i Rusija dijeli naše mišljenje da je najvažnije postići mir i stabilnost u tom dijelu Balkana, tako da se zemlje iz regiona mogu priključiti Evropi.

RSE: Rusija ipak insistira da se razgovori nastave?

DiCarlo:Intenzivni razgovori vode se proteklih 15 mjeseci, čak i duže. Sve ideje su već na stolu. Postigli smo toliko kompromisa koliko je to bilo moguće postići i ne vjerujemo da nastavak pregovora može približiti dvije strane i zato smatramo da je sada vrijeme da medjunarodna zajednica djeluje.
XS
SM
MD
LG