Dostupni linkovi

Sa groblja u stan posle dvadeset godina

  • Dušica Pešić

Posle dve decenije života u kapeli na romskom groblju u Nišu Vladica Karadža dobila je ovih dana novi dom. Sa jednim od svoja tri sina koji je bio u Domu za nezbrinutu decu "Duško Radović", Vladica se preselila u kuću u jednom niškom naselju. Kiriju i komunalne troškove narednih godinu dana plaćaće niška opština Medijana:

"Srećna sam, radosna sam, ne mogu još da dođem sebi. Prvi put u životu imam kupatilo."

Dvadeset i dvije godine Vladica Karadža živela je u dve sobice pored kojih se nalazi prostorija u kojoj su smešteni mrtvački kovčezi. Iz pukotina na plafonu izlazili su pacovi, tako da je noću morala da stavlja kesu na glavu da je ne bi ugrizli. Tu je posle smrti supruga očuvala dvoje od svoje četvoro dece:

"Pravi pacovi a ovde je bilo hleba koji su sav pojeli. Svaku noć bilo je pacova na kauču, neću da lažem... tako je pobegao. Tu se kupaju mrtvi, ovuda je dolazila voda, a pozadi sanduci... Ne može da se živi ovako."

Vladica Karadža nikada nije dobila stan iako se obraćala i lokalnim i republičkim vlastima. Nakon što su mediji objavili priču o njoj čelnici opštine Medijana rešili su da finansijski pomognu ovoj ženi i da joj godinu dana plaćaju kiriju. Predsednik opštine Medijana Dragoslav Ćirković:

"Žena koja je imala tri muškarca, normalno dala ih da služe armiju državi i normalno država je trebalo da odreaguje, da pokuša da se na neki način oduži ženi koja živi u nenormalnim uslovima sa pacovima i kesom na glavi.... Ne verujem da će to biti samo godinu dana, moraćemo kao društvo da nađemo rešenje za nju. Ja sam potpuno siguran da će gradska opština Medijana uraditi sve da i posle godinu dana ova žena ostane tamo - što se kućom zove."

U novoj kući Vladici pored ostalog nedostaje i nameštaj. Jedan od niških stolara Zoran Pejčić odlučio je da joj pomogne tako što joj je napravio trpezarijski sto:

"Koristim priliku da ljudima dobre volje koji imaju neki stari nameštaj, koji im možda i smeta, kažem da me samo pozovu, ja ću da dođem i da taj stari ili orman ili plakar ili bilo šta, ja ću da ih prepravim. Tako da će neko sutra biti srećan i imati nov nameštaj."

Vladica Karadža još uvek strepi da bi promenom gradske vlasti ponovo mogla da ostane bez krova nad glavom:

"Molim sve njih koji će se menjati da posle godinu dana ne ostanem na ulici, da mi se reši stambeno pitanje za decu, da imam krov nad glavom."
XS
SM
MD
LG