Dostupni linkovi

Nova američka politička arbitraža


Lideri Stranke za BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Haris Silajdžić i Milorad Dodik, kako je i zvanično potvrđeno, sastaće se polovinom sedmice u Vašingtonu. Tokom sastanka koji organizuje američka administracija, a kojem će prisustovati i podsekretar za Evropu Danijel Frid, Dodik i Silajdžić trebali bi potpisati zajedničku izjavu o principima rješavanja najvažnijih političkih problema u Bosni i Hercegovini.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je proteklih dana sa američkim ambasadorom Daglasom Meklhenijem razgovarao o pitanjima reforme ustava, policije i naziva Republika Srpska, o čemu će se razgovarati i u Vašingtonu:

«I sa tim pitanjima u kojima nismo postigli ni minimum saglasnosti, ni gospodin Silajdžić ni ja, odlazi se u Vašington. Ja želim da potvrdim naša ranija opredjeljenja po pitanju Ustava, da amandmani koji su u aprilu doneseni predstavljaju osnov za odlučivanje. Moje duboko mišljenje je da jedan koncept, koji je - to je jasno svima nama u RS-u - koncept ukidanja i dokidanja RS-a, nesmanjenom žestinom pokušava da se uporno plasira. Jedan od tih nastojanja je, naravno, promjena imena. I ja sam odbio bilo kakvu mogućnost da se o tom razgovara i naravno da odlazim u Vašington da isto to kažem - kao što ću reći i oko entitetskog glasanja, kao što ću reći oko ustavnih amandmana da može paket aprilski. Ako nema većinu, onda možemo da razgovaramo na novim ustavnim pitanjima. A što se tiče reforme policije, može da se prihvati reforma koja u sebi sadrži i policiju RS-a. Sve ostalo neće se pomjeriti i ja nemam namjeru nikakve papire tamo da potpisujem, ni sa bilo čim da se saglasim što nije ovaj okvir o kojem sam govorio, tako da mi se čini da je ovaj sastanak Siljadžića i mene zajedno u Vašingtonu nepotreban, da će on samo potvrditi razlike.»

Haris Silajdžić u okviru zvanične posjete Predsjedništva BiH Ujedinjenim nacijama već se nalazi u Sjedinjenim Državama, a u Stranci za BiH niko nije želio govoriti o ponuđenom prijedlogu američke administracije.

Susret Silajdžić - Dodik u Vašingtonu je hvale vrijedan pokušaj američke administracije da se otkoči trenutna politička blokada BiH, ocjenjuju u opoziciji. Predsjednik Socijademokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija kaže da je to dobra šansa i prilika da se nešto promijeni, mada su očekivanja mala:

«Jako je dobro, kad nisu mogli ovdje da se dogovore, da krenu na možda još jedino mjesto izvan ove zemlje koje bi možda moglo da ubijedi njih dvojicu da se pomaknu sa pozicija na kojima su postali zarobljenici svojih obećanja i sve nas napravili taocima. Moja želja da se oni dogovore je mnogo veća nego moja nada da će to biti tako. Još su manja moja čekivanja. I mislim da im treba poručiti:’Otiđite u Vašington i dogovorite se kad niste mogli ovdje. Ako niste u stanju, sklonite se.’ Iskazao sam svoju podršku i koristim priliku da ovdje javno iskažem podršku njihovoj želji da se nađu makar u Vašingtonu i da probaju da ovo otkoče i da im svi zajedno zaželimo sretan put - i da prospemo malo vode iza njih.»

Organizacija susreta domaćih političara u Vašingtonu, gdje će biti ponuđena gotova rješenja, nije ništa novo u praksi američke administracije, ali ni u nedavnoj prošlosti BiH, ističe Dragomir Babić iz nevladine organizacije Narodni front:

«Vašington u suštini i radi tako da pusti da se pregovara sve do onog momenta dok oni ne odluče kada treba da se završi taj dogovor i jednostavno presijeku stvar u korijenu - i uvijek bude onako kako oni hoće. Jer sve dok mi imamo takve političare u BiH slične Dodiku i Silajdžiću uvijek ćemo imati takvu situaciju da nam neko drugi kroji kapu, tako da ništa novog, posebnog nema. Ne bi me iznenadilo ni sada ako u Vašingtonu pred gospodina Silajdžića i Dodika iznesu nekakve papire o njima i nekakve dokaze o njihovim radnjama, pa će jednostavno biti onako kako Vašington hoće.»
XS
SM
MD
LG