Dostupni linkovi

Počela izrada ustava Kosova


Politička volja većine, Ahtisarijev plan i zastupljenost manjina su principi na osnovu kojih se priprema ustav Kosova. Predsedavajući Radne grupe za izradu ustava Hajredin Kuči izjavio je da je već napravljen predlog koji obuhvata pravnu i političku osnovu.

“Osnova ustava biće politička volja građana Kosova, dokument izaslanika Martija Ahtisarija pošto se on usvoji u Savetu bezbenosti i adekvatno predstavljanje manjina na osnovu međunarodnih dokumenata”, rekao je Kuči.

Prema rečima Kučija, najviši pravni pravni akt biće usvojen u predviđenom vremenskom roku.

“Mesec dana posle usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti UN predaćemo predlog Skupštini Kosova, koja treba da ga razmotri, posle toga u roku od 120 dana Skupština Kosova će usvojiti ustav”, rekao je Kuči.

Kuči je istakao da će nakon rezolucije Saveta bezbednosti, na Kosovu biti formirana Ustavna komisija, koju treba da čine predstavnici svih zajednica, 15 Albanaca, 3 Srba i 3 predstavnika ostalih manjina. Izrada ustava biće prioritet nakon definisanja statusa, što obuhvata usvajanje zakona na osnovu Ahtisarijevog plana i državnih simbola Kosova.
XS
SM
MD
LG