Dostupni linkovi

Rezolucija kao kompromis Moskve i Vašingtona


Odluka o budućem statusu Kosova je pitanje saglasnosti između velikih sila u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocenili su predstavnici kosovskih Srba. Oni smatraju da sada sve zavisi od Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali ipak očekuju da se pregovori nastave kako bi se našlo prihvatljivo rešenje.

Oliver Ivanović, šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, kaže da se zbog najave upotrebe veta, Rusija ozbiljno shvata u međunarodnoj zajednici, ali i upozorava da svetske sile imaju svoje interese.

“Mislim da ni kosovski Albanci a ni Srbija više nisu akteri, prosto jer se ta bilateralna prepiska odvija na relaciji Moskva-Vašington i tu se traži rešenje koje će biti prihvatljivo za ove dve sile zbog njihovh strateških interesa a ne zbog toga što nama odgovara ili nama treba”, rekao je Ivanović.

I druge političke opcije kosovskih Srba upozoravaju na pozicioniranje svetskih sila - na one koje lobiraju za nezavisnost Kosova i one koje su protiv jednostranog rešenja.

Nebojša Jović, predsednik SNV severne Mitrovice, izjavio je da će Amerika i Velika Britanija pokusati da ubede Moskvu da ne uloži veto na predlog o nadgledanoj nezavisnosti. Jović ocenjuje da nijedno jednostrano rešenje nije dobro.

“Moje je mišljenje da neće biti jednostranog priznanja Kosova, jer ako bi Amerika i Velika Britanija priznale nezavisnost Kosova ne znam šta bi se desilo ukoliko bi Rusija, Kina ili neka treća država rekla ‘ne Kosovo ne može biti nezavisno već u granicama Srbije’. To onda daje za pravo i Prištini da uspostavi sve državne strukture a isto tako daje za pravo i Srbiji s obzirom da rezolucije ne bi bilo a samo je rezolucija ta koja bi sprečavala povratak srpske vojske i države na Kosovo, onda bismo došli u još goru situaciju nego što smo bili ’99. godine”, kaže Jović.

Zbog najava da se priprema rezolucija o statusu Kosova na osnovu plana Martija Ahtrisarija koji predviđa nadgledanu nezavisnost, iz Moskve sve češće stižu najave o mogućnosti upotrebe prava na veto.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov je nedavno, nakon razgovora sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, da nisu smanjene razlike u stavovima između Rusije i SAD o Kosovu. Kondoliza Rajs je rekla da se Rusija i SAD ne slažu oko pitanja Kosova, ali da će zajedno nastaviti posao na nalaženju rešenja. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je nedavno izjavio da očekuje da će Moskva na kraju biti deo zajedničke odluke Saveta bezbednosti UN.

Zvaničnik SNV smatra da je loš scenario ukoliko bi rezolucija o statusu Kosova bila usvojena bez podrške svih strana. Stoga Jović ističe da je najbolje rešenje nastavak pregovora.

“Mislim da nam je odgovor pred očima. Ne znam zašto bežimo od njega - to je još jedan krug razgovora. Znači Albanci ako misle da imaju razloga da steknu nezavisno Kosovo te argumente mogu izneti u tim novim pregovorima i dobiti eventualnu većinu, ali ja mislim da je jedna budućnost za Kosovo i ceo region a to je dogovorno rešenje koje će biti jednako dobro ili jednako loše kako za Beograd tako i za Prištinu.”

Prema oceni Olivera Ivanovića u iščekivanju rešenja statusa, kosovski lideri i pojedini predstavnici međunarodne zajednice su odgovorni za konstantno najavljivanje nezavisnosti:

“Oni (albanski lideri) su u zadnjih nekoliko godina svakog proleća najavljivali nezavisnost a u poslednje dve godine svaka tri meseca su pomerali taj zadnji rok. Na taj način stvaraju nerelano očekivanje i po meni stvaraju mogućnost za visoke tenzije. A najgore je što se u takvu kampanju uključuju i predstavnici međunarodne zajednice pa se stvara utisak da postoji sinhronizovana kampanja.”

Predstavnici SAD i Evropske unije smatraju da je za održivo rešenje za Kosovo potrebna rezolucija Saveta bezbednosti UN. Istovremeno se ističe da se u tom procesu neće postavljati konačni rokovi ali i da se neće gubiti vreme.
XS
SM
MD
LG