Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Demokratski čelnici američkog Kongresa u petak su ponudili prvi veliki ustupak u borbi sa predsjednikom Džordžom Bušom (George Bush) oko zakona o finansiranju rata u Iraku, ali Bijela kuća ih je odbila, javila je TV mreža ABC.
Na sastanku iza zatvorenih vrata sa Buševim šefom ureda Džošuom Boltonom (Joshua Bolton), demokratski čelnici Kongresa su ponudili da iz zakona uklone milijarde dolara izdvajanja za domaće potrebe, nevezane s ratom, ako Buš prihvati raspored za povlačenje američkih jedinica iz Iraka.
Kao dio dogovora, Demokrati bi dopustili predsjedniku da zanemari poštivanje roka za povlačenje snaga, ali uprkos takvoj ponudi koja bi zakonsku odredbu o povlačenju snaga učinila samo deklarativnom, dogovor nije postignut.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG