Dostupni linkovi

Selektivno pamćenje bliže prošlosti


Grupa javnih ličnosti, aktivista civilnog društva, novinara, profesora i boraca za ljudska prava u Crnoj Gori sprema se da učesnicima Međunarodne konferencije Internacionalne lige humanista koja će se krajem mjeseca održati u Budvi, uputi otvoreno protestno pismo zbog najave da će na tom skupu priznanja za promovisanje mira u regionu biti uručena i visokim funkcionerima vladajuće Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću. Koordinator Centra za razvoj nevladinih organizacija Stevo Muk za naš radio kaže da je potpisivanje otvorenog pisma u toku:

„Mi želimo da skrenemo pažnju domaće i međunarodne javnosti, posebno u regionu bivše Jugoslavije, na činjenicu da se saučesnicima ratne nacionalističke politike Slobodana Miloševića dodijeljuju nagrade za mir i humanizam. Mi smatramo da je Međunarodna liga humanista obesmislila svoje prethodne i buduće nagrade proglašavajući Miloševićeve saborce iz najgorih ratnih godina za ambasadore mira i humanizma“.

Muk napominje da je cilj ove akcije da se uglednim učesnicima konferencije pošalje poruka da ne učestvuju: „U režiranom spektaklu koji je osmislila crnogorska vlast jer je sjećanje na rat i stradanje na prostoru bivše Jugoslavije neizbrisivo“. Stevo Muk:

„I da se ne smije zaboraviti, prećutati istorijska istina o agresiji na Dubrovnik, o saučesništvu u ratovima u Bosni i Hrvatskoj, o Bukovici, o deportaciji izbjeglica iz BiH, o progonu antiratnih partija, medija i aktivista, a zašto je, valjda to ne treba posebno dokazivati, najvećim dijelom bila i ostala odgovorna crnogorska vlast na čijem su čelu bili Đukanović i Marović“.

Podsjetimo. Internacionalna liga humanista je još prije nekoliko mjeseci najavila da su Milo Đukanović i Svetozar Marović, visoki funkcioneri jedinstvene Demokratske partije socijalista iz vremena ratnih devedesetih, kandidati za priznanja za promovisanje mira u regionu. Još tada iz ove organizacije u znak protesta je istupio crnogorski univerzitetski profesor Milan Popović, dok je predsjednica Udruženja žena žrtava rata Bakira Hasičić, revoltirana tom odlukom, najavila da će nagradu koju je ranije dobila iz ove organizacije iz protesta baciti prilikom svečanog uručenja priznanja Đukanoviću i Maroviću. Predstavnik Lige humanista u Crnoj Gori Srđa Popović u posljednjem razgovoru za naš radio, međutim, nije želio da potvrdi da li su Đukanović i Marović i dalje laurelati jer se, kako kaže, to kosi sa Statutom organizacije:

„Poštujući Statut Internacionalne lige humanista imena laurelata će biti saopštena na samoj dodjeli“.

Popović, međutim, ne krije imena nekih drugih uglednih učesnika i kandidata za nagrade među kojima je i Vaclav Havel, bivši češki predsjednik, pisac i širom svijeta poznati državnik:

„Od zvanica koje će prisustvovati tom činu biće Vaclav Havel, Doris Pak, predsjednica Delegacije evropskog parlamenta, doktor Sonja Štimbauer, predsjednica Internacionalne lige humanista i očekuje se veliki broj predstavnika diplomatskog kora, zvanica grada Budve“.

Potvrdu da će se na konferenciji u Budvi pojaviti nobelovac Vaclav Havel dobili smo i od njegovog sekretara Jakuba Hladika:

„Gospodin Havel je prihvatio da učestvuje na konferenciji u Crnoj Gori na kojoj će se raspravljati o stanju u regionu. Takođe se složio da primi nagradu Internacionalne lige humanista pod nazivom „Državnik, humanista XX vijeka“. On će, kako je najavljeno primiti ovu nagradu skupa sa bivšim predsjednicima Makedonije i Slovenije Kirom Gligorovim i Milanom Kučanom“.

Odgovarajući na pitanje da li je Vaclav Havel upoznat i sa primjedbama dijela ovdašnje javnosti i kritikama da Internacionalna liga humanista pokušava zamaskirati ratnohuškačku prošlost crnogorskih državnika koji su pokrovitelji ove manifastacije Hladik kaže:

„Gospodin Havel smatra da je ovo priznanje za njegova dostignuća i podršku demokratskim pokretima u regionu. Uostalom i češka ambasada je preporučila da se Havel pojavi na ovoj manifestaciji, a iskreno, od vas po prvi put čujem da je bilo kritika na račun organizatora i same manifestacije“.

Vaclav Havel i drugi učesnici skupa će ovih dana primiti otvoreno protestno pismo koje potpisuje dvedesetak javnih ličnosti iz Crne Gore.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG