Dostupni linkovi

Kako je predsjednik sakrio mitropolita


Biljana JOVICEVIC, Petar KOMNENIC

Bez obzira na svu tajnost kojom je kancelarija predsjednika Republike pokušala da obavije njihov prvi susret, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo zadovoljan je ishodom razgovora i nivoom na koji je susret upriličen. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže kako vjeruje da neće biti posljednji:

„Mogu da kažem samo da je to moj prvi susret sa predsjednikom države Crne Gore gospodinom Vujanovićem. Imali smo dosta korektan i mogu da kažem dosta plodan razgovor u interesu Crnogorske crkve, mada nijesmo do kraja mogli sve to iscrpjeti, ali nadam se, kao što sam već i rekao, da ovo nije naš posljednji sastanak, nego će ih sada biti više.“

RSE: Da li ste neke konkretne zaključke iz tog sastanka izveli?

MITROPOLIT MIHAILO: Razgovor nije bio takve prirode da bi donosili neke konretne zaključke. Uglavnom, situacija se odvija kako treba. Ja sam zahtijevao od predsjednika države da mi, ako već ulaze u ustav i druge vjerske zajednice, i Crnogorska crkva, kao primarna crkva, ima svoje mjesto u novom ustavu. Inače, ništa konkretno nije ni potvrdio ni odbio. Vidjećemo šta će da bude. Moguće da će doći do referenduma.

RSE: Sastanak je organizovan na Vaš zahtjev. Da li ste zadovoljni načinom na koji se to sve juče popodne i sinoć odvijalo i nivoom na koji je organizovan taj sastanak?

MITROPOLIT MIHAILO: Ja mislim da aludirate na to da li je bila štampa prisutna, odnosno novinari ili televizije. To nije bilo moje pitanje, niti sam ja to mogao rješavati. Ja sam tražio prijem, a to je bila stvar predsjednika države, to je njihova stvar kako će to organizovati, kako će dozvoliti ili ne pristup javnosti.

RSE: Kada to uporedite sa njegovim ranijim susretima sa drugim poglavarima vjerskih zajednica, prije svega Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, gospodinom Amfilohijem, da li ste zadovoljni?

MITROPOLIT MIHAILO: Što se tiče ličnog razgovora sa predsjednikom, ne bih mogao da kažem da je to nešto posebno, u odnosu na ovaj prijem sa srpskim velikodostojnikom. Naravno da nije onako kao što je to bilo kod njih, ali bilo je na nivou i mislim da na tom sastanku, na tom susretu, nije bilo ništa zatvorenog tipa, bio je to slobodan razgovor, slobodan pristup, a što javnost nije sa tim upoznata, nije bila prisutna, ja mislim da bi najbolji odgovor dao predsjednik. Mislim, što se tiče predsjednika ja sam vrlo dobro primljen i kao mitropolit Crnogorske crkve i Crnogorska crkva kao takva. Nijesam primijetio kod njega nikakve razlike između Crnogorske mitropolije, koju on ne naziva Srpskom pravoslavnom crkvom, i Crnogorske pravoslavne crkve.

Članovi Mitropolijskog savjeta nezadovoljni

Za razliku od mitroplita Mihaila, članovi Mitropolijskog savjeta Crnogorske pravoslavne crkve nijesu zadovoljni načinom na koji je predsjednik Republike Filip Vujanović organizovao susret sa njihovim crkvenim poglavarom, ukazujući na primjenu dvostrukih aršina.

Istoričar Novak Adžić, član Mitropolijskog savjeta Crnogorske pravoslavne crkve, ocjenjuje da je prilikom prvog susreta predsjednika Filipa Vujanovića sa crnogorskim mitropolitom Mihailom u državnom protokolu učinjen grub propust. Za razliku od susreta sa ostalim vjerskim velikodostojnicima, Vujanović je mitropolita Mihaila primio praktično inkognito:

„Jer, kada uzmemo u obzir da se do sada predsjednik Republike u zvaničnoj formi sastajao sa predstavnikom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, njenim mitropolitom Amfilohijem, kao poglavarom iz Mitropolije crnogorsko primorske, koja je eparhija Srpske pravoslavne crkve, kada se uzmu u obzir susreti koji su organizovani kada su u pitanju poglavari drugih crkava i vjerskih zajednica, onda mislim da se u ovom konkretnom slučaju dogodilo značajno odstupanje od svega toga i mislim da su se zbili veliki propusti.“

U sjenci načina na koji je sastanak upriličen, niko ne ne komentariše njegovu sadržinu. Uz oštre kritike, na istom fonu je i Stevo Vučinić ocijenio da Vujanovićeva odluka da primi poglavara Crnogorske pravoslavne crkve «na način ispod dostojanstva jednog suverena koji sjedi na stolici Svetog Petra Cetinjskog, nije dobra preporuka za još jedan predsjednički mandat». Na drugoj strani, i pored obećanja, iz Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nijesmo mogli dobiti komentar, jer su ipak odlučili da se ne oglašavaju povodom prvog susreta predsjednika Vujanovića sa crnogorskim mitropolitom Mihailom.

Reakcije političkih krugova

Komentarišući način na koji se odvijao sastanak sa mitropolitom Mihailom u režiji prvog čovjeka države, profesor Svetozar Jovićević kaže da je ostao bez teksta:

„Skoro da ništa ne može biti iznenađenje što dolazi iz vrha Demokratske partije socijalista (DPS). Danas možete doživjeti jedno, a sjutra potpuno suprotno od toga. Mislim, eklatantni primjer je nevjerovatna uloga predsjednika države. Prosto ću se suzdržati zbog sebe samog i zbog ugleda vašeg radija da ne kažem neke riječi koje bi, čini mi se, to sve zasluživalo. To igranje sa crkvom mnogo puta do sad i uvijek sa nekom intencijom, sa nekom korišću, ja ne znam da li on to radi iz svoje glave ili to radi po nečijem naređenju. U svakom slučaju, rezultat je isti. Ne znam šta se sa ovim potezom htjelo. Vjerovatno da se pokuša naći nekakav kompromis u procesu definisanja pozicije crkve u Ustavu.“

Iako nije u potpunosti siguran u Vujanovićeve političke motive, Jovićević kaže da je jasno da je Vujanović ugrozio dostojanstvo funkcije koju obavlja:

„Da li sad on pokušava da uoči predsjedničkih izbora nekakvu svoju poziciju popravlja u tom crnogorskom dijelu? Postaje degutantno raspravljati o tome. U svakom slučaju, čini mi se da je on tu funkciju već odavno spustio na najniži mogući nivo i dobro je što je kraj njegovog mandata u relativno skoro vrijeme.“



Tajni prijem mitropolita Mihaila u državnoj rezidenciji iz svog ugla osuđuje i Srpska narodna stranka. Visoki funkcioner te partije Budimir Aleksić kaže da je Crnogorska pravoslavna crkva „samo instrument režima:

„Polazim od toga da je Dedeić (mitropolit Mihailo) dio jedne policijske strukture koju je produkovao ovaj režim u svrhu rušenja pravoslavne crkve u Crnoj Gori da bi na njeno mjesto instalirali jednu anticrkvenu organizaciju. I sve što radi ta crkvena organizacija radi u dogovoru sa režimom.“

U tom svjetlu Aleksić komentariše i ulogu predsjednika Filipa Vujanovića:

„Dakle, kao čovjeka koji se ne pridržava Ustava, zakona, logike, etike, prava i pravde. Čovjek koji živi i funkcioniše na tom mjestu na kome je usljed zlih okolnosti koje su nas snašle u Crnoj Gori. Samo u toj svjetlosti treba posmatrati prijem Dedeića, njihove ulaske i izlaske, sporedna vrata i tako dalje.“

Visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Dragan Kujović za Radio Slobodna Evropa kaže da nije detaljno upoznat sa načinom na koji je organizovan sastanak predsjednika Vujanovića i mitropolita Mihaila, ali da bez obzira na te okolnosti smatra da se radi o veoma važnom činu:

„Gospodin Vujanovića je uvažio realnost postojanja Crnogorske pravoslavne crkve i njenog mitropolita. Time su dodatno otvorene mogućnosti punog ostvarivanja jednakih prava svih u Crnoj Gori na vjeru i crkvu, na religijska i religiozna ostvarenja kao i na imovinu i na njeno korišćenje od strane Crnogorske pravoslavne crkve.“

Ni u Socijeldemokratskoj partiji (SDP) nijesu željeli da komentarišu način na koji je upriličen sastanak u državnog rezidenciji. Portparol SDP-a Raško Konjević ipak smatra da je dobro što je do ovog susreta došlo:

„SDP je u više navrata ukazivala da se stogodišnja nepravda prema temeljnoj instituciji crnogorske istorije, Crnogorskoj prvoslavnoj crkvi, mora ispraviti. Potiranje crnogorske nacije, autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve bili su stubovi velikosrpskog negiranja crnogorske državnosti i osporavanje njene obnove. Okolnosti i način na koji je upriličen prijem ne bih komentarisao, samo bih naglasio da su rukovodstvo SDP-a i državni funkcioneri naše partije mitropolita Mihaila uvijek spremni primiti na razgovor o kojem će javnost blagovremeno i na adekvatan način biti upoznata jer SDP podržava prava Crnogorske pravoslavne crkve da kroz legalne procedure ostvare pravo na korišćenje imovine koja im je nasilno oduzeta okupacijom Crne Gore 1918. godine.“

Ramila Burić,Vujanovćev savjetnik za medije, Anteni M je rekla da ona nije bila upoznata sa detaljima sastanka i nije objasnila zašto mediji o sastanku nijesu obaviješteni. Prilikom ranijih susreta predsjednika sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohijem nije bilo ovakvih protokolarnih propusta. Mediji su unaprijed obavještavani, a javnosti su nakon sastanka na zvaničnom sajtu predočavani detalji razgovora i fotografije sa susreta. Tako je bilo i tri dana uoči predsjedničkih izbora 2002., kada je Vujanović kao kandidat ručao sa Amfilohijem u crkvi na Rijeci Crnojevića.
XS
SM
MD
LG