Dostupni linkovi

Briselski uslovi ostaju isti


Ren je u Beograd došao da čestita i da ohrabri Srbiju i srpske vlasti, a pregovori sa EU će, kako je rekao, biti nastavljeni čim nova Vlada počne sa "rigoroznom primenom" svog programa, koji podrazumeva evropske integracije i završetak saradnje sa Hagom:

"Dakle, prvi korak je jasno opredeljenje, odnosno jasno preuzeta obaveza Vlade da se radi na tome, da se krene ka tom putu. Drugi korak je efikasna koordinacija službi bezbednosti i drugih nadležnih vlasti koje su konkretno zadužene za određene korake po pitanju te saradnje. Mislim da će ključnu ulogu odigrati nacionalni Savet za bezbednost. I treća stvar je dobar rad sa Haškim tribunalom, a koliko razumem došlo je do nekog poboljšanja u odnosu sa Haškim tribunalom. Jedan od razloga što sam došao u Beograd je da se upoznam sa određenim činjenicama, da ih posle toga analiziram i procenim i da vidim, kako smo rekli, da li dolazi do rigoroznog, odnosno potpunog i punog sprovođenja odluka nove Vlade kako bi se započeli novi pregovori oko sporazuma."

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je nakon susreta sa Renom da je članstvo u EU jedan od najvažnijih ciljeva pred novoformiranom Vladom, ali da se ono ne može ostvariti bez pune saradnje sa Haškim tribunalom. Tadić je obećao da će na rešavanju ovog pitanja raditi svim snagama:

"Ovog trenutka ja ne mogu da kažem kada će preostali haški optuženici svoje mesto naći baš u Haškom tribunalu. Ali mogu samo da obećam da ćemo raditi svom snagom i pokazati punu ozbiljnost u tom smislu. Nemojte da imate dileme da Srbija nikada neće moći da bude u EU niti će građani Srbije dostići bolji život ukoliko se ne okonča saradnja sa Haškim tribunalom. To treba da bude sasvim jasna informacija za sve građane naše zemlje."

Srpskom premijeru Vojislavu Koštunici, Ren je čestitao izbor nove Vlade i njenu opredeljenost za evropske integracije, dodajući da bi Sporazum o pridruživanju mogao biti potpisan za nekoliko meseci. Koštunica je Renu predočio pet ključnih programskih principa oko kojih je postignuta puna saglasnost stranaka koje čine novu Vladu, a, kada je reč o statusu Kosova, ponovio je da se Srbija zalaže za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Ren je pozdravio dolazak novog Vuka na čelo ministarstva spoljnih poslova Srbije – Nakon Draškovića, Vuka Jeremića, koji je posle razgovora sa evropskim komesarom rekao da je "simbolično" to što je Ren njegov prvi gost po preuzimanju ministarskog položaja, i da to ukazuje u kom pravcu će se Srbija kretati. Jeremić je novinarima saopštio i vest koju građani Srbije godinama očekuju:

"Mogu da kažem sa velikim zadovoljstvom da me je komesar Ren obavestio da koliko sutra počinju razgovori o potpunoj liberalizaciji viznog režima sa EU, odnosno dolaska Srbije na belu šengensku listu, što bi značilo da će naši građani konačno moći bez viza da putuju u zemlje EU:"

Evropski komesar za proširenje poslednji put je bio u Beogradu u februaru, posle parlamentarnih izbora u Srbiji. I tada je, zajedno sa visokim zvaničnicima EU Havijerom Solanom i Frank Valterom Štajnmajerom, poručio da je uslov nastavka pregovora o pridruživanju saradnja sa Hagom. Na pitanje da li vlada mora prethodno da uhapsi Ratka Mladića, tada je rekao gotovo isto što i danas - Brisel očekuje da nova vlada pokaže jasnu spremnost da sarađuje sa Hagom i da preduzme konkretne mere kako bi tu saradnju postigla.
XS
SM
MD
LG