Dostupni linkovi

Novi bod za Ruse na tržištu energenata


Rusija, drugi najveći izvoznik nafte u svijetu i prva zemlja po proizvodnji prirodnog plina, prošli tjedan je ubilježila novi bod prednosti u odnosu prema Zapadu. Ruski, turkmenistanski i kazahstanski predsjednik su 12. svibnja dogovorili izgradnju novog plinovoda, od Turkmenistana preko Kazahstana i Rusije. To Moskvi osigurava monopol nad turkmenistanskim plinom i istodobno umanjuje nade zapadnjaka da bi mogli imati izravan pristup plinskim poljima u toj centralnoazijskoj zemlji.

Američki državni tajnik Samuel Boldman odmah je reagirao, ističući kako sporazum trojice predsjednika nije dobar za Evropu. Analitičari su mišljenja da Moskva zapravo namjerava osnažiti svoj politički i ekonomski pritisak prema nekadašnjim sovjetskim republikama koristeći se upravo monopolom nad transportom energentima.

Gruzija čiji odnosi sa Moskvom su već duže vrijeme loši, upozorila je Bruxelles da ne smije olako preći preko igre Kremlja. Tijekom posjeta sjedištu Radija Slobodna Evropa, predsjednica gruzijskog Parlamenta Nino Burjanadze je zato istaknula da je vrijeme "da Evropa počne razmišljati o svoj energetskoj sigurnosti", jer upravo Gruzijci "jako dobro znaju kolika je cijene energetske nesamostalnosti".

Turneja Putina po zemljama centralne Azije Zapadu je donijela još jednu brigu. Katahstanki šef države Nursultan Nazarbaev je u Astani obećao ruskom predsjedniku da će nastaviti slati naftu ruskim naftovodima.

U ovom trenutku čini se prednost je na ruskoj strani, ali ne treba zaboravljati da je Evropska unija zajednica sa gotovo 500 milijuna stanovnika, te da se u ekonomskom pogledu i te kako može nositi sa ostatkom svijeta.
XS
SM
MD
LG