Dostupni linkovi

Uzdržane reakcije na preporuke ICG


Institucije su prihvatile plan Martija Ahtisarija i zato nema potrebe da se unose promene, kaže portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri:

“Plan su podržali Kosovo, SAD, EU, i druge države demokratskog sveta. Stoga smatramo da se ne mogu napraviti nikakve promene bez podrške institucija Kosova i građana, o čijoj se budućnosti odlučuje.”

Međunarodna krizna grupa je istakla da nema dobre alternative Ahtsarijevom planu, ali da bi bilo dobro uvesti određene izmene. Ipak, ističe se da su preporuke koje je Ahtisari dao, najbolje koje je moguće realizovati.

Politički savetnik premijera Arben Cirezi kaže da su Ahtisarijevim planom predviđeni mehanizmi koji će nadgledati rad institucija i da zato nema potrebe za dodatnom kontrolom:

“Smatramo da će međunarodna zajednica doneti odluku o nezavisnom Kosovu, koje će funkcionisati nesmetano i neopterećeno dodatnih institucijama za nadgledanje njihovog rada. Smatramo da Ahtisarijev plan predviđa dovoljno takvih mehanizama.”

Prema Ahtisarijevom planu, Kosovo može da traži članstvo u međunarodnim organizacijama. Ali, Međunarodna krizna grupa predlaže dvogodišnji moratorijum na članstvo Kosova u UN. S tim predlogom se ne slaže Arben Cirezi:

“Kosovu je potrebno članstvo u svim međunarodnim organizacijama najpre zbog ekonomskog razvoja.”

Međunarodna krizna grupa je upozorila da odlaganje rešavanja statusa Kosova može da destabilizuje region Balkana. Stoga se smatra da Savet bezbednosti treba da odluči o statusu Kosova u narednih nekoliko nedelja.

Oliver Ivanović, šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, kaže da međunarodna zajednica prilikom rešavanja statusa mora uzeti u obzir i mogućnost destabilizacije Srbije:

“Pretnja nemirima i uopšte opasnost da se nemiri na Kosovu ponove kao mera pritiska nije dobar put. Čini mi se da je mnogo bolje da se pažljivo razmotre sve opcije i i da se uzme u obzir i ono što je stav Srbije jer bez njene saglasnosti teško se može dobiti neko rešenje koje će biti stabilno i održivo na duže staze.”

Prema Međunarondoj kriznoj grupi, najveću prepreku u sprovođenju Ahtisarijevog plana je pretnja Rusije da će upotrebiti pravo na veto. Ipak predstavnici institucija su optimisti da će plan biti usvojen u Savetu bezbednosti. Portparol kosovskog predsednika:

“U dosadašnjem procesu Rusija je bila aktivan deo Kontakt grupe. Mi verujemo da će bez obzira na dvoumljenje, na kraju preovladati jedinstvo svih sila, samim tim i Rusije.”

U slučaju neusvajanja nove rezolucije u Savetu bezbednosti UN, Medjunarodna krizna grupa je preporučila uzdržavanje od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Predstavnici kosovskih institucija su istakli da će u procesu rešavanja statusa raditi zajedno sa međunarodnim partnerima.
XS
SM
MD
LG