Dostupni linkovi

Dodik predložio tronacionalnu podjelu


U Bosni i Hercegovini žive tri konstitutivna naroda: Srbi, Bošnjaci i Hrvati i zbog toga se čini logičnim i istorijski uslovljenim da na taj način bude organizovana država kako bi sva tri kolektiviteta imala sigurnost za opstanak, kaže funkcioner SNSD-a Rajko Vasić, objašnjavajući zašto se izašlo sa ovakvim prijedlogom:

„To nije nikakvo rušenje Bosne i Hercegovine, nije nikakvo etničko čišćenje i stvaranje nekakvih etnički čistih i sterilnih federalnih jedinica. Sve što se u federalizaciji bude radilo, prijedlog je SNSD-a da se radi na temeljima Dejtonskog sporazuma i dejtonskih granica. Dakle, i Distrikt Brčko i entitetska linija i granice kantona, odnosno županija. Ne postoji nikakva priča i namjera o preseljenju stanovništva ili o razmjeni teritorije i otvaranju novih kartografskih političkih avantura u Bosni i Hercegovini.“

Prijedlog o federalizaciji Dodikovih socijaldemokrata nije dočekan sa odobravanjem u Stranci za BiH i Stranci demokratske akcije. Član Predsjedništva Stranke za BiH Beriz Belkić:

„Mi imamo sasvim drugačije viđenje budućnosti Bosne i Hercegovine. Mi tu federalizaciju smatramo praktično nastavkom etničkog čišćenja, odnosno ovjerom ranije započetih projekata i to je za nas potpuno neprihvatljivo.“

Ozbiljne ocjene je neozbiljno davati dok se u potpunosti ne proanalizira prijedlog SNSD-a, smatra član Glavnog odbora Partije demokratskog progresa Slobodan Nagradić:

„Dakle, ono što je SNSD predložio, po našem razumijevanju, imalo bi vrlo, vrlo, ozbiljne posljedice po unutrašnje ustrojstvo BiH i trebalo bi dobro preispitati šta sve to znači i da li to doprinosi stabilnosti Bosne i Hercegovine, većoj ravnopravnosti naroda, građana ili ne.“

Federalizaciji Bosne i Hercegovine protivi se i Nova hrvatska inicijativa. Tomislav Tomljanović, funkcioner NHI, ističe da je sve očiglednije da su Milorad Dodik i njegova stranka postali portparoli Hrvatske demokratske zajednice i govore u njihovo ime stvari o kojima oni ćute:

„Mi u NHI vidimo BiH kao decentraliziranu državu uređenu po regijama, koje su funkcionalne u svom gospodarskom i infrastrukturnom smislu, povjesnom i td.“

Prema mišljenju Vehida Šehića, predsjednika Foruma građana Tuzla, u ovom slučaju se radi o puštanju političko-marketinškog balona kako bi se ispipao puls javnosti, ali i pripremama za predstojeće razgovore o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini:

“Činjenica da među mnogim političkim strankama nema dogovora, ali idete sa maksimalnim zahtjevima koji su i politički neprihvatljivi, da bi eventualno ostvarili nešto što bi bilo eventualno prihvatljivo za većinu, moram reći, i građana Bosne i Hercegovine, jer malo mi je neshvatljivo da jedna socijal-demokratska opcija u fokus svog interesovanja ipak stavlja samo pripadnike samo jedne nacije.“

Podjela BiH na tri federalne jednice nije prihvatljiv ni za predstavnike međunarodne zajednice, ni za većinu građana Bosne i Hercegovine, smatra Šehić. Većina stranaka ističe da ustavnim promjenama treba prići ozbiljno, a ne na ovakav način u kojem stranke jedne druge informišu o svojim stavovima putem medija. Ustavne promjene su ozbiljno pitanje i osim političara u sve bi trebali biti uključene i druge strukture bh društva, kažu naši sagovornici.

Prema prijedlogu SNSD-a, federalna jedinica Bosna mogla bi obuhvatiti kantone u Federaciji sa većinskimn bošnjačkim stanovništvom: Unsko-sanski kanton, Srednjobosanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Tuzlanski i Kanton Sarajevo, dok bi federalna jedinica Herceg-Bosna mogla obuhvatiti kantone sa većinskim hrvatskim stanovništvom: Posavski kanton, Livanjski, Zapadno-hercegovački i Hercegovačko-neretvanski kanton.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG