Dostupni linkovi

Američko-ruski dijalog u Moskvi


Priredila Sabina CABARAVDIC

Condoleezza Rice u Kremlju može računati na krajnje hladan prijem, jer njeni ruski sagovornici ne dijele američke stavove o dva važna aktuelna pitanja. Dok su SAD, EU i NATO više puta ponovili da podržavaju plan Martti Ahtisaarija o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo, Moskva drži da bi pregovore trebalo obnoviti i voditi sve dok obje strane ne budu zadovoljne ponudjenim prijedlogom.
Ruski ambasador u UN-u ovog je vikenda ponovio da je pogrešno i prerano evropsko-američko otvaranje vrata za kosovsku nezavisnost.
Drugo otvoreno i teško rješivo pitanje koje čeka Rice-ovu u Moskvi jesu američki planovi za izgradnju proturaketnog štita na češkom i poljskom tlu.
Moskva je svoju podozrivost prema američkom planu glasno iskazala. Ruski predsjednik Putin, počev od Muenchena na početku ove godine, sve do nedavnog govora na paradi za Dan pobjede, stalno ponavlja kako je raketni štit loša ideja čija realizacija neće ostati bez odgovora.
Analitičari odnosa izmedju dvije zemlje sve češće pominju hladni rat
Jevgenij Volk iz Heritage fondacije u Moskvi:

"Odnosi izmedju dvije zemlje nisu bili tako napeti u zadnjih 20 godina, kao danas. Od kad je na vlast stigao Gorbačov i uspostavio novi način i strategiju u ruskoj vanjskoj politici."

Mnogi tvrde da je Washington zabrinut zbog mogućnosti da su "Rusija i Amerika otišle predaleko na planu iskazanih neslaganja i sporova" u okviru medjunarodnih odnosa, i da je upravo ta teza razlog za posjetu američke ministrice vanjskih poslova.
Podsjećanja radi američki ministar odbrane Bill Gates prošlog mjeseca u Moskvi nije uspio pridobiti ruske sagovornike za sudjelovanje u projektu odbrambenog raketnog štita, pa je posjeta Condoleezze Rice posljednja prilika da se ublaže ruska strahovanja. Malo ko u Moskvi medjutim vjeruje da će joj to poći za rukom. Previsoku je prepreku za ravnopravan dijalog postavio Putin, 8.maja u Moskvi, kada je sugerirao da SAD danas predstavljaju prijetnju svijetu kao nekada nacistička Njemačka.
Masha Lipman, ekspertica moskovskog Carnegie centra ipak vidi interes za dijalog u zategnutim odnosima medju dvije zemlje
Upali smo u vražji kolo, zato što svaki dalji korak samo donosi nepovoljan komentar druge strane. I sve se vrti u krug, i stvari se pogoršavaju. Ne vidim trenutno ni želju ni spremnost da se konstruktivnije pridje rješavanju problema. Prije svega zbog toga što su obje zemlje u predizbornoj kampanji. Što se u Rusiji više bliže izbori, to je jača anti-zapadna retorika.

Direktora Instituta za Ameriku i Kanadu Sergej Rogov, ocijenio je da se "rusko američki odnosi ubrzano se pogoršavaju, te kako ima utisak da se "brzo približava novi hladni rat u kojem će SAD zvanično voditi politiku ograničavanja ruskog utjecaja u svijetu".

U vrijeme dok se onaj prošli Hladni rat bližio kraju, Condoleezza Rice je usavršavala sovjetologiju. Možda je u to vrijeme, kada se pojavio Mihalil Gorbačov žalila za uloženim trudom. Ko zna? U svakom slučaju ukoliko njeno znanje nije izblijedilo moglo bi joj poslužiti u ova dva dana u Moskvi dok bude nastojala otopliti odnose Istoka i Zapada.
XS
SM
MD
LG