Dostupni linkovi

BEOGRAD


Predsednik parlamenta Srbije Tomislav Nikolich podneo je vecceras ostavku, posle visseccasovne rasprave o predlogu za njegovo razressenje.
Po poslovniku, do izbora novog predsednika predsedavanje skupsstini preuzeche najstariji potpredsednik, a to je Milutin Mrkonjich (SPS).
DS, DSS-NS i G17 plus predlozzile su Nikolichevo razressenje nakon ssto su postigle dogovor o obrazovanju skupsstinske vechine.
Demokratska stranka je predlozzila Olivera Dulicha za novog predsednika, ali che se o njegovom izboru raspravljati tek po izboru vlade.
Nikolich je u obrachanju poslanicima, pre nego ssto je podneo ostavku, poruccio da vlada ne bi bila formirana da on nije prihvatio da bude izabran za predssednika skupsstine.
Nikolich je ponovio da je Vojislav Kosstunica on njega trazzio da obecha da neche podneti ostavku ukoliko bude formirana vlada DS, DSS-NS i G17 Plus. To je obrazlozzio time ssto je, navodno, Nikolich trebalo da ostane na ccelu parlamenta u trenutku kada se vlada raspadne zbog ressavanja statusa Kosova.
Nastavak sednice zakazan je za ponedeljak na kojoj ce se raspravljati o Predlogu zakonu o ministarstvima. Na predlog tog zakona podneto je oko 90 amandmana.
Predsednik Srbije Boris Tadich mandat za sastav nove vlade poverio je joss aktuelnom premijeru i lideru DSS Vojislavu Kosstunici. Koalicija DSS-Nova Srbija koju on predvodi imache uz premijerko mesto i sedam
ministarskih.
Demokratska straka ima potpredsedniccko mesto, 11 ministarstava i ministra bez portfelja.
Stranka G17 plus ima ccetiri ministarstva.
XS
SM
MD
LG