Dostupni linkovi

Nikolić podneo ostavku


U nastavku sednice Skupštine Srbije, čiji početak je zakazan za ponedeljak, poslanici treba da izaberu rukovodstvo parlamenta, javlja Beta.
Sednica je posle podnošenja ostavke prekinuta i biće nastavljena sutra u 10 sati raspravom o Predlogu zakona o ministarstvima. Inače, na sastanku šefova poslaničkih grupa dogovoreno je kako će Skupština Srbije raditi u naredna dva dana.Dogovor je postignut s obzirom na cilj da se do isteka zakonskog izabere vlada, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Dogovoreno je, prema Jovanovićevoj najavi, da se sutra od 10 do 14 raspravlja o Predlogu zakona o ministarstvima, potom, po isteku zakonskog roka od 24 sata, u utorak od 14 do 18 amandmani na taj zakon i od 18 do ponoći će se izabrati vlada.

Po poslovniku, do izbora novog predsednika predsedavanje skupštini preuzeće najstariji potpredsednik, a to je Milutin Mrkonjić (SPS).

Na početku današnje sednice potvrđeni su mandati dvoje novih poslanika G17 plus Miroslavi Pejici i Aleksandru Lazareviću, tako da DS, DSS-NS i G17 plus sada ponovo imaju ukupno 130 poslanika.

Nakon šest sati rasprave o predlogu za razrešenje, sednica skupštine je prekinuta u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u petak predložio skupštini lidera DSS i dosadašnjeg premijera Vojislava Koštunicu za mandatara nove vlade.

Novu vladu, prema postignutom dogovoru, činiće DS koja će imati 13 mesta u vladi, koalicija DSS - Nova Srbija - osam i G17 plus - četiri ministarstva.

Nikolić: Funkciju sam prihvatio na molbu Koštunice

Bivši predsednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da mu nije bilo stalo do te funkcije već da je tu dužnost prihvatio "na molbu" premijera Vojislava Koštunice.

"Prihvatio sam tu funkciju na molbu Vojislava Koštunice, kako bi skupština na čelu imala patriotu, pošto će Boris Tadić da izda Srbiju", kazao je Nikolić novinarima u skupštini nakon podnošenja ostavke.

On je kazao da je želeo da pomogne u trenutku kada je Srbiji bila potrebna, kako je rekao, "patriotska skupštinska većina".

Nikolić je rekao da je podnošenjem ostavke na tu funkciju otklonjena parlamentarna kriza koja je pretila.
XS
SM
MD
LG