Dostupni linkovi

Šta Priština očekuje od promena u Beogradu


Bilo koja vlada u Srbiji neće uticati na proces rešavanja statusa Kosova, ocenjuju predstavnici kosovskih institucija. Oni istovremeno pozdravljaju postizanje sporazuma o formiranju demokratske vlade u Beogradu.

Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri kaže da dešavanja u Srbiji neće uticati na situaciju na Kosovu.

“Kosovo je na putu definisanja konačnog statusa, a to znači nezavisnost i suverenost. Taj proces je definisan na medjunarodnom nivou, i uskoro će biti krunisan rezolucijom Saveta bezbednosti”, rekao je Bećiri.

Savetnik predsednika Skupštine Kosova, Skender Durmiši ističe da Kosovo pozdravlja demokratska opredeljenja kako u Srbiji tako i u celom regionu. Durmiši ocenjuje da je nezavisnost Kosova bezuslovna.

“Ne vidim nikakvu vezu sa procesima na Kosovu, a još manje uslovljavanja. Nezavisnost Kosova je proces koji nije povezan sa vladama Srbije koje dolaze i odlaze, radi se o procesu o kojem odlučuje narod”, istakao je Durmiši.

Predstavnici kosovskih Srba ocenjuju da samo vlada demokratskog bloka može da odbrani interese Srbije u procesu rešavanja budućeg statusa Kosova.

Oliver Ivanović, sef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, kaže da se posle formiranja nove vlade Srbije ne sme žuriti sa odlukama oko budućnosti Kosova.

“Nesumnjivo da će to uticati pozitivno jer vlada punog demokratskog kapaciteta, većinska vlada može na bolji način i mnogo snažnije da zastupa interese Srba i Srbije. Mislim da bi Evropa i svet morali podržati tu vladu, to jest ne bi smeli ugroziti njenu stabilnost, a njena stabilnost bi se mogla ugroziti jednostranim ili brzim odlukama po pitanju statusa Kosova”, ocenio je Ivanović.

Srpsko nacionalno veće Kosova saopštilo je da je koalicija demokratskih snaga “jedino rešenje koje će na demokratskim osnovama braniti državni interes i tako uspeti da odbrani celovitost teritorije i sačuva Kosovo unutar Srbije”.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG