Dostupni linkovi

Erupcija nasilja u Karačiju


Ulične borbe su počele zbog posete smenjenog glavnog pakistanskog sudije Iftikara Čaudrija Karačiju. Pristalice provladinog Mutahida Kaumi pokreta, koji ima vlast u ovom gradu, blokirale su puteve ka aerodromu gde je u međuvremenu sleteo avion u kome je sudija Čaudri, ne dozvoljavajući mu da prođe. Policija saopštava da ne zna ko je blokirao put ka aerodromu, mada je jedan anonimni pakistanski zvaničnik izjavio da su to zapravo vlasti uradile kako bi sprečile širenje nasilja. Lideri opozicione islamske Džamat Islami partije kažu da je ceo grad pod opsadom koju drže provladine pristalice. Kako javljaju svetske agencije, ulicama Karačija patrolira na hiljade pripadnika paramilitarnih jedinica i policije. Pakistanska vlada saopštava da za sada nema potrebe da se uvede vanredno stanje ali je spremna i na takvu meru ukoliko to situacija bude iziskivala. Za danas je najavljen miting u pakistanskoj prestonici Islamabadu na kome će govoriti šef države Mušaraf.
Pakistanska politička scena je ustalasana već dva meseca, od kada je početkom marta šef države smenio glavnog sudiju Čaudriju sa obrazloženjem da je zloupotrebio funkciju. Čaudri je odbacio ove optužbe i ne želi da se povuče. Kriza je eskalirala uoči opštih izbora u Pakistanu ove godine i verovatnog pokušaja Mušarafa, inače važnog američkog saveznika u borbi protiv terorizma, da obezbedi još jedan mandat. Mušaraf želi da ga nacionalna i regionalne skupštine ponovo izaberu pre nego što budu raspuštene zbog izbora krajem godine. Analitičari ističu da je glavni razlog za smenu Čaudrija, Mušarafovo nastojanje da na mesto glavnog sudije dovede poslušniju ličnost u slučaju pokušaja da se pred Ustavnim sudom dovede u pitanje njegova namera da ponovo bude izabran za šefa države.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG