Dostupni linkovi

Neovisnost Kosovu do kraja mjeseca


Kada Kosovo i postane neovisno, Amerikanci žele ostati prijatelji sa Srbijom, želimo dobre odnose sa Srbijom i nadamo se, bez prisutnosti Radikalne partije na vlasti, rekao je Burns novinarima u Zagrebu, nakon razgovora sa premijerom Ivom Sanaderom.

I američki veleposlanik u UN Zalmay Halizad izjavio je da SAD i EU namjeravaju danas (petak) u proceduru Vijeća sigurnosti uvesti svoj prijedlog rezolucije o Kosovu kojom se, ukoliko Rusija ili Kina na iskoriste pravo veta, otvaraju vrata provedbi plana Marttija Ahtisaarija za rješavanje statusa Kosova. Halilzad je rekao da su pokretači ove inicijative sigurni da imaju obezbijeđenih devet od 15 glasova u Vijeću sigurnosti, što im je, ukoliko Rusija ili Kina ne ulože veto, dovoljno za usvajanje nove rezolucije.

Prethodno je Vijeće sigurnosti razmatralo izvješće Johana Verbekea, šefa misije o posjeti Beogradu i Prištini. Zapadne zemlje i Rusija zauzele su suprotne stavove o načinu rešavanja statusa Kosova. Ruski veleposlanik u UN Vitalij Ćurkin izjavio je da njegova zemlja ne može prihvatiti mogućnost da Kosovo proglasi neovisnost. Kao alternativu Ahtisarijevom planu, Ćurkin je naveo ispunjenje Rezolucije 1244, u kombinaciji sa nastavkom pregovora.
XS
SM
MD
LG