Dostupni linkovi

Makedonija osuđuje svaki terorizam


Blagojce KUZMANOVSKI

«Republika Makedonija kao evropska država i kao partner u međunarodnoj borbi protiv terorizma, osuđuje svaki akt terorizma, bez razlike o kakvom političkom cilju se radi, odnosno u kom političkom smeru je namenjen. Iz ovih razloga, Makedonija najoštrije osuđuje i ovaj čin, koji je razotkriven od američkih vlasti», izjavio je portparol Vlade Ivica Bočevski.

Predstavnici makedonskih vlasti ukazuju da nisu zvanično informisani od američke strane da trojica od uhapšenih koji su planirali akciju potiču iz Makedonije. U nadležnim institucijama kažu da, ukoliko se to desi, biće preduzete odgovarajuće aktivnosti.

«Nismo dobili nikakvo obaveštenje niti eventualni zahtev za preuzimanje bilo kakvih predistražnih aktivnosti ili neke dodatne provere u vezi sa osobama koje su privedene. Ali, ukoliko to bude urađeno od američke strane, MUP je spreman da izađe u susret i da u svakom pogledu pokuša da pomogne istrazi», kaže Ivo Kotevski iz MUP-a.

Danas je reagirao i savet Opštine Debar, odakle potiču tri osobe uhapšene zbog optužbe za planirani terorizam. Na vanrednoj sednici je usvojena deklaracija u kojoj se osuđuju aktivnosti ovih osoba i ističe se da u ovom gradu živi miroljubiv narod. Oglasila se i Islamska verska zajednica u Makedoniji, koja snažno osuđuje planirani teroristički napad, nazivajući ga antiljudskim i antiislamskim. U saopštenju se kaže da je ova zajednica zabrinuta što su involvirani građani iz Makedonije i da veruje da su oni izmanipulisani od antialbanskih i antiameričkih sredina, jer je cilj napada bila baza koja je u vreme krize bila sklonište kosovskih Albanaca.
XS
SM
MD
LG