Dostupni linkovi

Nikolićeva vera u ruski veto


Branka TRIVIC, Vesela LALOŠ

Srbija na Istoku! – objavio je svečano novoizabrani predsednik srpskog parlamenta, Radikal Tomislav Nikolić:

"Srbija, koja je pravni sledbenik SRJ, još uvek je u nekakvom odnosu sa savezom Rusije i Belorusije. Ja se nadam da će Rusija izmisliti neki način udruživanja zemalja koje su protiv hegemonije Amerike i Evropske unije."

Ništa ovo nije novo. Novo je samo to što je srpski premijer Vojislav Koštunica, kako su s pravom ocenili zapadni mediji, dovršio brisanje granice između nacionalističkih, promiloševićevih snaga i svojih demokratskih oponenata i tako Srbiju i simbolički i politički bacio nazad u zagrljaj devedesetih. Koji personifikuje upravo Tomislav Nikolić. Uz kojeg je - o tempora, o mores - Srbiji osvanuo Dan Evrope. Politikolog Jovan Teokarević:

"Srbija ovogodišnji Dan Evrope dočekuje u prilično tmurnom raspoloženju zbog izbora Tomislava Nikolića na mesto predsednika Skupšine Srbije. Taj izbor, ustvari, simbolično predstavlja kraj jedne epohe posle 5. oktobra u Srbiji jer se prvi put u poslednjih nekoliko godina desilo da predstavnik partije starog režima bude izabran na ovako visoku državnu funkciju."

Koštunica je, dakle, izabrao Nikolića za spikera parlamenta, što je simbolično pozdravljeno od strane Moskve slanjem ambasadora Aleksandra Aleksejeva u srpsku skupštinu da potapše radikalskog i skupštinskog čelnika, ali ne i da obeća ruski veto u Savetu bezbednosti.

Istoričar Nikola Samardžić ukazuje na neke od motiva Koštuničinog okretanja “istočno od raja”:

"Kada se govori o premijeru Koštunici, trebalo bi, naravno, uzeti u obzir i njega lično, budući da je on, prema mojim saznanjima, gotovo 10 godina veoma blizak prosovjetskim službama koje pokušavaju da u Srbiji pronađu onu vrstu interesa koju je sovjetska Rusija ispoljavala u doba hladnog rata."

Manja je šteta što će se slepa Koštuničina i Nikolićeva vera u ruski veto pokazati kao skupa iluzija u vezi sa Kosovom – neće to biti prvi put. Ono, međutim, što je mnogo veća opasnost jeste strateško skretanje Srbije sa puta ubrzanih evro-atlantskih integracija. Godinu dana, otkako su suspendovani pregovori sa Briselom, već su pojeli skakavci. A izbor Tomislava Nikolića za prvog čoveka parlamenta šalje vrlo jasnu poruku da Beogradu do Evrope i nadalje nije stalo i da će i novostastale generacije srpskih građana biti taoci fatalno pogrešnih poteza političke elite, predvođene srpskim premijerom. Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu:

"Bice tako sve dok se Srbija ne bude organizovala i odgovorila politički razumljivim jezikom - da li ce krenuti ka i u EU ili ce ponavljati izbore još koji put. Toliko dugo mi necemo biti u drugacijoj situaciji osim da posmatramo kako Srbija gubi vreme za sebe i za buduće generacije Srba."

Ako stvari krenu u pravcu nagoveštenim izborom Nikolića za predsednika parlamenta, od kandidature za članstvo u Evropskoj uniji krajem iduće godine sasvim sigurno nema ništa, upozorava politikolog Jovan Teokarević:

"Godina dana izostanka pregovora sa EU će sada najverovatnije da se pretvori u neku vrstu zahlađenja odnosa između EU i Srbije. Kao što smo videli iz prvih simboličnih naznaka iz Brisela i Strazbura - čak možda i u neku vrstu tihih i neobjavljenih sankcija prema Srbiji. O nekom daljem ubrzanom pridruživanju EU još manje se može govoriti, tako da je već sada izvesno da se neće ostvariti taj optimistički plan jednog dela nesuđene proevropske koalicije da bismo u toku 2008. ili do kraja te godine mogli da vidimo Srbiju kao zvaničnog kandidata za članstvo u EU.

I konačno, sve češće se čuje pitanje: ko je dao pravo Vojislavu Koštunici i njegovima da gube vreme naših i života generacija koje dolaze? Na ovo pitanje bi premijer tim pre morao odgovoriti sto je od birača dobio mandat da zemlju vodi u pravcu evro-atlantskih, a ne rusko-kinesko-kubanskih integracija.

Neka to eksplicitnije poentira naš sagovornik, istoričar, Nikola Samardžić:

"U istorijskom, ne u političkom ili pravnom smislu, moglo bi se govoriti da je Koštunica zajedno sa partnerima iz Srpske radikalne stranke, počinio veleizdaju zemlje koja je većinski opredeljena u pravcu evropskih integracija i demokratije. Danas svaki dan proruske tj. prosovjetske, proautoritarne, prototalitarne, antidemokratske, antiliberalne politike - košta Srbiju najmanje onoliko koliko su pale vrednosti srpskih preduzeća na berzi crnog ponedeljka, 7. maja ove godine."

Ištvan Pastor, novi predsednik Savez vojvođanskih Mađara, u svom prvom obraćanju novinarima, ocenio je da je dolazak Tomislava Nikolića na čelo Parlamenta ozbiljna opomena demokratskim snagama i otvaranje vrata reinkarnaciji '90-tih što zemlju ponovo dovodi u opasnost od izolacije i beznađa:

"Savez vojvođanskih Mađara je ubeđen da je ovo trenutak kada Srbija donosi definitivno odluku između povratka u prošlost ili se opredeljuje za evropsku perspektivu. Naša zajednica je svoj stav, na svim dosadašnjim višestranačkim izborima, jasno iskazala i s toga imamo odgovornost i danas da skrenemo pažnju našim političkim partnerima na ozbiljnost stvorene situacije."

Savez vojvođanskih Mađara je s toga zatražio od predsednika Srbije da odmah po isteku roka za formiranje vlade, raspiše vanredne parlamentarne izbore, ocenjujući da je za sve proevropske stranke jedina ispravna odluka.
XS
SM
MD
LG