Dostupni linkovi

Thompson ipak neće pjevati u Sarajevu


U izjavi za Radio Slobodna Evropa Bikić kaže da je koncert odgođen zbog atmosfere linča koja je napravljena u Sarajevu i sistematske opstrukcije koncerta:

„Zbog sustavnog opstriuranja organizacije koncerta čime nisu stvoreni ni minimalni uvjeti za njegovo održavanje i zbog otvorenih suprotstavljanja, čak i prijetnji pojedinih udruga, paraorganizacija i pojedinaca, koje su javnosti poznate, znate da je bilo radikalnih prijetnji i prijetnji radikalnim mjerama, opstruiranje ministra itd. Organizator je procijenio da postoji ozbiljna ugroženost sudionika, koncerta i publike, te da ne može na sebe preuzeti odgovornost održavanja koncerta. Organizator HKDD izražava žaljenje zbog novonastalih okolnosti.“

Bikić nije mogao reći do kada je koncert odgođen, te ponovio čuđenje zašto je javnost u Sarajevu protiv Thompsonovih pjesama:

„Ja se ipak nadam da će neke tenzije splasnuti. Mi nismo zaslužili ovakvo ponašanje prema nama. Ako on nama dođe humanitarno pjevati, ja ne znam zašto bi neko imao protiv toga. Pa mi smo izabrali baš njega što pjeva fine pjesme.“

Otkazivanju Thompsonovog koncerta u Sarajevu prethodili su protesti jevrejske zajednice u BiH, boračkih i nevladinih organizacija, o čemu je Radio Slobodna Evropa već izvještavao: Protesti zbog koncerta u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG