Dostupni linkovi

Sarkozi nejasan oko proširenja EU


Priredila Mirjana RAKELA

Nicolas Sarkozy je vrlo snažna politička ličnost. Tijekom kampanje ostavio je malo dvojbi oko reformi koje namjerava poduzeti u zemlji. No, njegova utrka za Elizejsku palaču, kao i ona njegove rivalke, Segolene Roayl, tek su s vremena na vrijeme doticala pitanja vanjske politike.
Činjenica je i da Sarkozy nema iskustava u toj oblasti . Do sada se kao ministar unutarnjih poslova uglavnom bavio ilegalnom imigracijom, kriminalom, ili otkrivanja tokova pranja novca. No neposredno nakon proglašenja pobjede, Sarkozy je pokazao da je zainteresiran za bolje odnose sa Washingtonom:
"Želio bi američkim prijateljima reći da će Francuska biti uz njih kada nas budu trebali. Istaknuo bih da je prijateljstvo značajno i onda kada prijatelji misle drugačije" riječi su Nicolasa Sarkozya.
Osim ovog stava, još je nejasno koji su drugi vanjsko politički ciljevi novoga francuskog predsjednika. Walter Posh iz Instituta za sigurnosne studije u Parizu smatra da će u pogledu Irana i Iraka, Sarkozy voditi politiku koja je bliža onoj SAD. No u pravom francuskom stilu, dodao je, kako i prijatelji drugačije misle" naglašava Posh.
Što se tiče odnosa prema Moskvi, ideološki i po svom temparamentu, Sarkozy je sasvim drugačiji od Vladimira Putina, smatra pariška analitičarka Sabtina Fischer
"Jasno je da će Sarkozy preferirati politiku suradnje sa SAD. To nam donekle može otkriti i stav prema Rusiji. Naime posljednjih godinu i pol odnosi Moskve i Washingtona su vrlo napeti. To na neki način može otkriti kakva će biti francuska politika prema Istoku".
Kada je riječ o Evropskoj uniji, administraciji u Bruxellesu može biti zadovoljna. Sarkozy je još u nedjelju uvečer kazao da je sprema riješiti pitanje evropskog ustava, koji je na referendumu u Francuskoj propao. No, jedina stvar koja ne ostavlja nikakvu vanjsko političku dvojbu je stav prema turskom članstvu u EU, ističe walter Posh, a taj je " Turska i dalje izvan EU"
Analitičari ističu da Sarkozy neće biti posebno veliki zagovornik procesa daljeg proširenja Evropske unije. Ipak, većina ih se slaže da je voditi izbornu kampanju , bitno drugačije od vodjenja državne politike. Ako i sada ima nekih dvojbi, one će biti razrješne za manje od deset dana kada će Nicolas Sarkozy i službeno preuzeti vodjenje Francuske iz ruku Jacquesa Chiraca.
XS
SM
MD
LG