Dostupni linkovi

Muratbašić dobio otkaz


Sead SADIKOVIC, Biljana JOVICEVIC

Policajac Suad Muratbašić, koji je prije dva i po mjeseca za naš radio ustvrdio da je ucijenjen, da je za dobijanje stalnog zaposlenja bio prinuđen da po nalogu poslanika Mevludina Nuhodžića, kako se izrazio, odrađuje svoje sugrađane da glasaju za Demokratsku partiju socijalista, dobio je otkaz nakon devetogodišnjeg službovanja. To mu je usmeno saopštio neposredni starješina i zatražio od njega da razduži uniformu. Iz grupe od deset policajaca koji iz godine u godinu produžavaju ugovore o radu u bijelopoljskoj graničnoj službi jedino je njegov novi ugovor izostavljen:

„Danas su mi rekli da moram da donesem uniformu, pištolj i da se razdužim. Rekli su da ne izdaju rješenje napismeno za to, pa se pitam, nijesam ja tu uniformu neđe na trn našao, pa da moram da je vratim onako. Trebalo bi da mi daju crno na bijelo“.

Suad Muratbašić, policajac koji je prije dva i po mjeseca za naš radio saopštio da je u službi držan u ropskom položaju i da je ucijenjivan opstankom na poslu, morao pridobijati glasače za Demokratsku partiju socijalista, vjeruje:

„Razlog mora da je izjava data Radiju Slobodna Evropa. To mogu i sada da ponovim. Rekao sam istinu i stojim iza toga. Ali ovdje se strada zbog istine“.

Muratbašićeva ispovijest poklopila se sa višegodišnjim tvrdnjama crnogorske opozicije koja je policijski politički aktivizam smatrala ključnom preprekom za nepromijenjivost crnogorske vlasti. Reagovali su i brojne nevladine organizacije, a sa pričom da je i njihova sudbina slična u javnosti se pojavilo još sedamnaest otpuštenih bijelopoljskih policajaca. Zajedničko u svim pričama je postojanje spiskova građana koji su bili predmet obrade policijsko političkih aktivista. Na Muratbašićevom spisku je bilo tridesetčetvoro, a među njima i Abid Sijarić:

„Ono sve što sam čuo šta je rekao to je sve ama živa istina. Nema šta, hiljadu posto. I čujem da će sad bez posla da ostane“.

U prvim reakcijama na otkaz bjelopoljskom policajcu Suadu Muratbašiću, nevladin sektor ukazuje da Uprava policije apsolutno nema sluha za javnost i civilni sektor u Crnoj Gori, već nastavlja da radi po svojim dobro poznatim metodama.

Prije dvije nedjelje pred skupštinskim Odborom za bezbjednost na pitanje šta je sa slučajem bjelopoljskog policajca Suada Muratbašića, koji je javno ustvrdio da ga je funkcioner Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić angažovao da ubjeđuje sugrađane da glasaju za DPS, direktor Uprave policije Veselin Veljović odgovorio je:

„Donio sam odluku o suspenziji policajca Muratbašića na osnovu zakonom utvrđenih ovlašćenja. Slučaj je vođen pred disciplinskom komisijom. On je okončan novčanom kaznom prema pripadniku službe Muratbašiću, tako da sada ne bih prejudicirao rješenje. On će za to dobiti predviđenu mjeru odlukom disciplinske komisije koju sam ja uvažio i slučaj će ići svojom realnom dinamikom. Tako da je ovo sasvim dovoljno kao odgovor na vaše pitanje“.

Iako nema dileme da je policajac Suad Muratbašić bio u ulozi prekršioca zakona i tako formalno dao povoda policiji da mu ne produži ugovor, istraživač kršenja ljudskih prava i Centar za građansko obrazovanje Aleksandar Zeković podsjeća da je njegovo svjedočenje od izuzetnog značaja u trenutku kada društvo pokušava da oslobodi institucije sistema od političkog i ideološkog uticaja:

„Mislim da na ovaj način direktor Uprave policije još jednom demonstrira silu, da prkosi demokratskoj kritičkoj javnosti.I sa druge strane ukazano je da je moguće da takva demonstracije sile u slučaju Muratbašića zaista može da djeluje obeshrabrujuće na sve druge državne službenike, a znamo kakvi problemi sa različitih aspekata postoje , kada govorimo i o političkim uticajima i korupciji i drugim elementima , u funkcionisanju institucija sistema“.

Umjesto podrške Suadu Muratbašiću koji se odlučio na jedan vrlo rizičan potez država se odlučila da ga stigmatizuje i formalno i javno osudi što je jasna poruka svima , kaže direktor Centra za razvoj nevladinih organizacija Stevo Muk:

„Mi smatramo da je to jedna strašna poruka koja se šalje svim drugima iz policije i uopšte iz državnih organa da ćute jer će ostati bez posla i biti izloženi raznoraznim pritiscima, ograničavanjima i osporavanjima. Ukupno, Crna Gora umjesto otvaranja demokratskih procesa i utvrđivanja istine i odgovornosti ulazi u jedan proces potpunog zatvaranja“.

Radio Slobodna Evropa je u posljednjih nekoliko mjeseci izvještavao o sudbini Suada Muratbašića. U prilogu su linkovi za objavljene price.

Tekst 1
Tekst 2
Tekst 3
Tekst 4
XS
SM
MD
LG