Dostupni linkovi

BEOGRAD


Demokratska stranka Srbije Vojislava Šešelja objavila je da će podržati izbor kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, a ne kandidata Demokratske stranke Milenu Milošević. Odluku su obrazložili stavom da Srpska radikalna stranka ima najviše poslanika.
Prethodno su propali višemesečni pregovori Demokratske stranke predsednika Srbije Borisa Tadića i Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice da formiraju vladu. Te dve stranke su sinoć i jutros razmenile oštre optužbe svaljujući krivicu jedna na drugu.
Demokratska stranka, koja je na izborima održanim 21. januara osvojila dvostruko više glasova od koalicije u kojoj je Demokratska stranka Srbije, pristala je još ranije da premijer ostane Vojislav Koštunica, ali sadašnji premijer želi da zadrži i samostalnu kontrolu nad Bezbednosno informativnom agencijom i Ministarstvom unutrašnjih poslova.
Tadićeva stranka optužuje Koštuničinu da žele vladu sa radikalima, a Demokratska stranka Srbije optužuje stranku predsednika države da radi po stranom diktatu i poziva je da se "odupre spoljnim pritiscima i mešanju u izbor članova nove vlade".
Čelnik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je pozvao predsednika Tadića na razgovor kako bi "dve najveće proevropske partije u Srbiji" definisale zajedničku politiku.
Rok za imenovanje mandatara ističe 14. maja nakon čega predsednik Tadić mora imenovati mandatara ili raspisati izbore.
XS
SM
MD
LG