Dostupni linkovi

Dileme oko državnih simbola


Kako će izgledati kosovski simboli, himna, zastava i grb, znaće se posle mnogih koraka koje treba da preduzmu institucije u saradnji sa međunarodnom zajednicom i ekspertima. Zvaničnici kažu da je potrebno približiti stavove pre nego što se formiraju komisije i raspiše konkurs.

Portparol Pregovaračkog tima, Skender Hiseni ističe da će se mnoga pitanja rešiti na zajedničkom sastanku svih kosovskih lidera. “Predsedništvo Skupštine i Pregovarački tim treba da se sastanu i razgovaraju, kako bi razjasniili načine za početak postupka usvajanja državnih simbola”, kaže Hiseni, dodajući da se još ne zna kada će se lideri sastati.

Mnogi zvaničnici ističu da je prvi korak formiranje komisije, koja će odlučivati o raspisivanju konkursa. Pošto svoje predloge simbola Kosova podnesu svi zainteresovani, komisija će odlučivati i svoj predlog podneti Skupštini na usvajanje. Navodi se da skupštinska komisija treba da bude sastavljena od političara i eksperata.

Smatra se da će na izgled simbola uticati politički subjekti i međunarodna zajednica, ali da oni moraju odražavati volju većine. Mnogi zvaničnici su prethodno ocenili da će mnogo toga biti razjašnjeno ukoliko se usvoji Ahtisarijev plan. Tim planom predviđeno je da simboli Kosova imaju multietnički karakter. U tom pogledu, šefica Parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Điljnaze Sulja kaže da je Skupština usvojila Ahtisarijev predlog te samim tim i deo koji se odnosi na simbole:

“Potrebno je odvojeno gledati na nacionalne simbole. Mi smo za to da se nacionalni simboli sačuvaju a da se usvoje državni simboli Kosova.”
XS
SM
MD
LG