Dostupni linkovi

Nova masovna grobnica u Srbiji?


Slobodan KOSTIC, Anamari REPIC

Postoji svedok koji tvrdi da je jedan kamion tokom NATO intervencije na tom mestu istovario posmrtne ostatke lica ubijenih na Kosovu. Na osnovu tih tvrdnji i drugih dokaza, Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je zahtev Okružnom sudu u Beogradu za sprovođenje istražnih radnji. Sud je zahtev usvojio, tako da bi 5. juna trebalo da počnu preliminarna iskopavanja na prostoru Majdana, kako bi se utvrdilo da li se na tom mestu nalazi bilo kakva grobnica, potvrdio je za RSE zamenik Tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković:

„Mi imamo anonimnu dojavu. Na osnovu te anonimne dojave Tužilaštvo je stavilo zahtev za sprovođenje određenih istražnih radnji, s ciljem da se utvrdi lokacija, da se izvrši eshumacija i na kraju identifikacija leševa ukoliko se nađu. Sud je usvojio taj zahtev i doneo naredbu u tom pravcu i sad se radi na tome.“

U oktobru prošle godine na toj lokaciji boravili su istražni organi Okružnog suda u Beogradu, predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Srbije i zvaničnici Kancelarija za nestale osobe i sudsku medicinu (OMPF). Tom prilikom nije obavljen uviđaj, jer kancelarija UNMIK-a nije omogućila dolazak jednog od svedoka koji bi trebalo da pokaže mesto na kome se zaustavio kamion. Naš izvor iz Veća za ratne zločine Okružnog suda kaže da “postoje svedoci koji tvrde da su videli kako je jedno vozilo na tom mestu istovarilo neki teret. Da li je to bila zemlja, s obzirom da se u blizini nasipao put, ili je reč o telima postradalih, saznaćemo vrlo brzo”, rečeno nam je u Okružnom sudu. Jedan od članova Komisije za nestala lica Gvozden Gagić objašnjava, da u ovom trenutku nije moguće izvršiti uviđaj, zato što je čitava površina prekrivena vodom koja se izlila iz reke Ibar:

„Svaka lokacija mora pažljivo da se istraži kako bi se izbeglo nepronalaženje tela ako se ona nalaze na navedenoj lokaciji, ali isto tako kako bi se izbegle sve druge spekulacije vezane za potenciranje priča o masovnoj grobnici tamo gde je nema. Što se tiče ostalih grobnica na jugu Srbije, zapravo radi se o Raškoj – ta grobnica je od strane UMNIK-a najavljena našoj strani još 2004. godine. Odmah nakon toga mi smo pristupili izviđanju navedene lokacije zajedno sa UMNIK-om, oni su snimili čitav prostor, uzeli GPRS koordinate. Ostalo je na tome da oni odrade druge radnje u smislu kontakta sa potencijalnim svedocima i licima koja mogu bliže da lociraju nešto gde bi trebalo da bude ta lokacija. Uključili su se pravosudni organi, ponovo je izvršeno još jedno izviđanje, potom je UMNIK izvršio lociranje mesta gde se nalazi potencijalna grobnica. Ostalo je da početkom juna ta lokacija bude otvorena, otkrivena odnosno da budu preduzete sve radnje da se utvrdi da li tu postoji masovna grobnica ili ne.“

Institucije Kosova očekuju početak istrage

Predstavnici institucija Kosova zatražili su početak istrage povodom vesti o mogućem postojanju masovne grobnice sa telima ubijenih kosovskih Albanaca u regionu Raške. Arif Mucoli iz Komisije za nestala lica Vlade Kosova kaže da postoji sumnja, ali da informacija nije potvrđena i da se ona hitno mora proveriti:

“Sumnja se da tamo postoji masovna grobnica. Dobili smo informaciju i radne grupe Prištine i Beograda su više puta o tome razgovarale. Neophodno je da počnu pripreme i da se sprovede istraga kako bismo došli do potpunog saznanja da li se tu nalaze tela ubijenih Albanaca.”

Idriz Gaši, iz Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta ističe da je sumnjiva lokacija određena i da se očekuje početak istrage: “Iskopavanja će početi kada to omoguće klimatski uslovi. Lokacija je određena a srpske vlasti su preuzele obavezu da počnu istragu.”

Mucoli ističe da je i Vlada Kosova počela neophodne pripreme. “Mi ćemo tražiti da se to mesto istraži, nakon čega možemo imati konkretne rezultate. Ipak to zavisi od atmosferskih i tehničkih uslova”, kaze Mucoli, dodajući da će iskopavanja početi u junu.

Prema rečima Gašija, postoji mogućnost da i na Kosovu i u Srbiji ima novih lokacija, koje se u bliskoj budućnosti moraju istražiti, kako bi se omogućilo rasvetljavanje sudbine nestalih lica:

“Za sada ne možemo govoriti o konkretnim lokacijama, ali mogu reći da postoji određeni broj za koje se prikupljaju informacije.”

S druge strane, Haki Kasumi, predsednik Udruženja porodica nestalih lica, zatražio je od vlasti da informacije o mogućim masovnim grobnicama prvo provere pa tek onda saopšte javnosti. Inače, prve informacije u vezi sa mogućim postojanjem masovne grobnice u regionu Raške dali su predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Na Kosovu se od završetka konflikta kao nestale vode 2.082 osobe, od toga 1.358 su Albanci, 523 Srbi i 201 lice iz drugih etničkih zajednica.
XS
SM
MD
LG