Dostupni linkovi

Podrška "nadgledanoj nezavisnosti" Kosova


Čelnici Sjedinjenih Država i Evropske unije potpisali su u ponedeljak u Vašingtonu sporazum o osnivanju transatlantskog privrednog saveta – tela koje bi trebalo da podstakne trgovinu, ulaganja i dalju integraciju dvaju najjačih jedinstvenih tržišta u svetu.
Privredni savet bi trebalo da pridonese harmonizaciji i izjednačavanju standarda kojima je regulisano oko 40 područja, uključujući intelektualno vlasništvo, finansijske usluge, preuzimanje kompanija, ispitivanja kvaliteta, proizvodnju automobila i lekova itd. Cilj su podsticanje ekonomskog rasta i uštede na oba tržišta kada standardi budu izjednačeni.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džordž Buš (George Bush), predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Manuel Barroso) i nemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja trenutno predsedava Unijom, podržali su zaključenje kruga pregovora iz Dohe u okviru Svetske trgovinske organizacije i najavili saradnju na razvoju čistih izvora energije i sprečavanju posledica klimatskih promena.
Na redovnom godišnjem samitu Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije je potpisan sporazum o daljoj liberalizaciji tržišta vazdušnog prevoza što bi trebalo da rezultira još jeftinijim avio-saobraćajem preko Atlantika.
Klimatske promene ostale su oblast najvećih razlika između SAD i EU. Nakon samita je saopšteno da su se strane saglasile da je reč o problemu "hitnog" prioriteta, ali ni slova nije bilo o nekim konkretnim merama. Izbegnuto je dakle ono što bi moglo narušiti toliko željeni utisak harmonije.
Predsednik Evropske komisije Barozo nije imao šta da kaže novinarima koji su tražili detalje:
Ima li se u vidu činjenica da je cilj bio da samit prođe bez nesuglasica logične su i političke poruke precizno i detaljno usaglašene kako bi svi bili zadovoljni. SAD i EU traže od Irana da obustavi program obogaćivanja uranijuma, od Sudana da prekine "neprihvatljivu" situaciju u Darfuru
Podržan je predlog "nadgledane nezavisnosti" Kosova koji je predložio posrednik Ujedinjenih nacija za pitanje statusa Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari). SAD i EU su pozvale Savet bezbednosti da usvoji odgovarajuću rezoluciju o statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG