Dostupni linkovi

LONDON


Pet britanskih Muslimana osudjeno je danas od 35 do 40. godina zatvora zbog planiranja bombasskih napada ssirom Velike Britanije u kojima su mogle da poginu stotine ljudi.
Grupa je planirala da upotrebi 600 kilograma amonijum-nitratnog djubriva za pravljenje eksploziva koji bi upotrebili u bombasskim napadima.
Prema tvrdjenju tuzzioca, napadi su trebalo da budu osveta za podrssku Velike Britanije ratnim akcijama SAD posle 11. septembra 2001. godine.
Britanski ministar unutrasnjih poslova Dzon Rid (John Reid) nakon izricanja presude.
"Ovaj slucaj nas podsecha da je teroristicka pretnja sa kojom se suocavamo realna i ozbiljna. Imajuci u vidu promene na globalnom i lokalnom nivou, potrebno je da redefinisemo prioritete naseg ministarstva, tako da se moze usredsrediti na izazove savremenog sveta kao i potrebe bezbednosti britanskih gradjana", rekao je Rid.
Tuzzilasstvo je saopsstilo da su medju potencijalnim metama bili najvechi londonski nochni klub "Ministri of saund" (The Ministry of Sound), postrojenja za snabdevanja vodom, strujom i gasom, kao i veliki trgovaccki centar "Bluvoter" (Bluewater).
Ekstremisti su uhapsseni 2004. godine pre izvrssenja napada.
XS
SM
MD
LG