Dostupni linkovi

Makedonija bi mogla unilaterano priznati Kosovo


Zoran KUKA

Na osnovu izjave makedonskog ministra spoljnih poslova Antonia Milošoskog, može se zaključiti da bi u slučaju izostanka saglasnosti u Savetu bezbednosti UN oko Kosova, Makedonija razmotrila unilateralno priznanje.

"Mi imamo proaktivnu ulogu u odnosu na Kosovo", rekao je šef makedonske diplomatije u razgovoru sa novinarom RSE u Pragu i dodao:

“Prvo smatram da je finalni status bolji nego status quo i što brže se dođe do finalnog statusa, to bolje. Naša preporuka je da Savet bezbednosti UN donese rezoluciju za Kosovo i da se svima u regionu olakša posao. Ali, ukoliko dođe do toga da rezolucija Saveta bezbednosti ne bude usvojena i pod pretpostavkom da jedna, dve, tri ili osam uticajnih članica NATO-a i EU pristupe pozitivno prema novom očekivanom statusu Kosova, mislim da će to dati mogućnost Makedoniji da ozbiljno razmatra mogućnost priznavanja takvog statusa,” rekao je šef makedonske diplomatije Milošoski u odgovoru na pitanje da li će Makedonija priznati nezavisnost Kosova, ukoliko ne bude nove rezolucije UN i ukoliko to bilateralno učine SAD i neke članice EU.
XS
SM
MD
LG