Dostupni linkovi

UN pogled na stanje na terenu


Belgijski ambasador, Johan Verbeke, koji predvodi ovu misiju, izjavio je da delegacija boravi na Kosovu kako bi se uoči donošenja odluke o statusu, informisala o stanju na terenu.

“Nalazimo se na pragu donošenja važnih odluka i zato želimo da se informišemo. Po povratku u Njujork počećemo konsultacije i nakon toga videćemo kako će se sve odvijati”, rekao je belgijski ambasador.

Američki ambasador u UN Zalmaj Kalilzad izjavio je da je Kosovo postiglo napredak, i da se mora raditi kako bi se status rešio u narednim sedmicama usvajanjem rezolucije, na osnovu plana Martija Ahtisarija.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je došlo vreme da se nakon posete delegacije Saveta bezbednosti UN završi proces rešavanja statusa i Kosovo postane nezavisna država.

“Mi smo izneli argumente zašto Kosovo treba da bude nezavisno i da postane država koja želi evroatlanske integracije”, kazao je Sejdiu i dodao da je Kosovo posvećeno izgradnji države za sve gradjane bez razlike.

Sejdiu je dodao kako veruje da će delegacija SB imati realnu sliku o svemu što je postignuto na Kosovu, i da će maj mesec biti odlučujući za rešenje statusa. Članovi pregovaračkog tima kosovskih Albanaca su delegaciji preneli da žele državu za sve gradjane, uz pružanje garancija manjinama.

S druge strane predstavnik “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, Randjel Nojkić istakao je da je delegaciji Saveta bezbednosti preneto nezadovoljstvo kosovskih Srba Ahtisarijevim planom.

“Ne prihvata se zato sto ne postoji nijedan Srbin koji smatra da je nezavisnost osnova i mogucnost da na ovim prostorima Srbi mogu da žive”, izjavio je Nojkić.

Delegacija Saveta bezbednosti je u Gračanici razgovarala sa Vladikom raško-prizrenskim Artemijem, koji je kazao da je medjunarodne zvaničnike informisao o teškoj situaiji u kojoj živi srpska zajednica i preneo da je nezavisnost neprihvatljiva.

“Mi smo se potrudili da u kratkom govoru prikažemo stvarno stanje srpskog naroda i drugih nealbanaca koji osam godina u kontinuitetu stradaju i žive životom nedostojnim čoveka”, istakao je Artemije.

Delegacija će u subotu posetiti Orahovac, Malu Krušu te selo Brestovik u opštini Peć.
XS
SM
MD
LG