Dostupni linkovi

Verbeke očekuje ujednačavanje stavova o Kosovu


“Verujem da su se medju članicama Saveta bezbednosti umanjile razlike posle posete Kosovu,” izjavio je predsedavajući misije Saveta bezbednosti UN, belgijski ambasador u UN Johan Verbeke.

Po završetku posete Kosovu, Verbeke je na konferenciji za novinare na Prištinskom aerdromu, rekao da delegacija ima dovoljno informacija da bolje razume stvarno stanje na terenu koje nije uvek identično sa izveštajima koji su dostupni u Njujorku.

“Ono sto smo mi videli jeste da ima dovoljno potencijala za obostrano poverenje i saradnju kako bi se postiglo ono što je i cilj medjunarodne zajednice za Kosovo, a to je da ono postane multietničko društvo”, rekao je belgijski ambasador.

Verbeke je kazao da će delegacija raditi na informacijama i materijalima koje je dobila.

“U ovom trenutku na stolu je Ahtisarijev plan koji je putem pisma generalnog sekretara Ban Ki Muna predat Savetu bezbednosti. Počećemo od onoga što je na stolu i nastaviti diskusiju, pa ćemo videti gde će nas to odvesti”, rekao je Verbeke.

Prema njegovim rečima naredne nedelje delegacija će podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN nakon čega će se odlučiti o daljim koracima. Verbeke je dodao da se ne zna kada bi mogla biti usvojena nova rezolucija o Kosovu.

“Postoje male razlike medju nama i ja verujem da su se posle posete Kosovu stavovi približili. Svrha našeg rada u Njujorku je da se donese pravo rešenje, koje će biti odraz zajedničkog mišljenja,” kazao je Verbeke.

Delegacija je otputovala u Beč gde će razgovarati sa specijalnim predstavnikom UN za status Kosova Martijem Ahtisarijem, koji je u svom planu za status Kosova predložio nadgledanu nezavisnost. 15-očlana delegacija je tokom posete Kosovu razgovarala sa medjunarodnim i kosovskim zvaničnicima, predstavnicima kosovskih Srba, te obišla neke srpske i albanske sredine. Cilj posete je bio da se ambasadori informišu o situaciji na terenu, sprovodjenju Rezolucije 1244 UN i standarda.
XS
SM
MD
LG