Dostupni linkovi

BANJA LUKA


Medjunarodni komitet Crvenog križa i Medjunarodna komisija za nestale osobe pozvali su vlade zemalja bivše Jugoslavije da ulože više truda u lociranju nestalih osoba i pruže raspoložive informacije o tome gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.
Od ukupno 40.000 osoba, koliko se procjenjuje da je nestalo u sukobima u 90-im godinama prošlog stoljeća, još se traga za oko 17.500. Najveći broj nestalih je u Bosni i Hercegovini gdje je još nepoznata sudbina oko 13.000 osoba.
Šef delegacije Medjunarodnog Crvenog križa Henry Fournier predstavio je Knjigu nestalih u BiH".
Predstavnici vlada u regionu smatraju da je nužno usaglasiti protokol o saradnji izmedju BiH i susjednih zemalja. Takav jedan protokol izmeðu BiH i Hrvatske kao i BiH i Srbije bi ubrzao proces lociranja, ekshumiranja i identificiranja nestalih osoba i preko državnih granica.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG