Dostupni linkovi

ZAGREB


Krunoslav Fehir izjavio je danas, nakon gotovo četvorosatnog saslušanja u svojstvu krunskog svedoka u tzv. slučaju garaža, ubistva sprskih civila u Osijeku 1991. godine, da je ostao kod svog ranijeg iskaza te da će i dalje sarađivati sa tuzilastvom bez obzira na pretnje njemu i njegovoj porodici.
Saslusanju je prisustvovao i osumnjičeni Branimir Glavaš koga je istražni sudija pred kraj udaljio iz sudnice zbog nedoličnog ponašanja. Glavaš je na sud dovezen iz osječkog zatvora gde je se nalazi od 17. aprila, nakon podizanja optužnice protiv njega i još šestoro optuzenih u tzv. slučaju selotejp, odnosno ubistva civila na obali Drave 1991.
Glavaš se tereti u "slučaju garaža" za ubistvo dvoje i zlostavljanje troje srpskih civila u Osijeku 1991. godine.
Fehir je prošle godine priznao da je 1991., kao 16-godišnji pripadnik I. osječke bojne, mučio i zlostavljao dvojicu zarobljenika te pucao u jednoga od njih dok je pokušavao da pobegne iz dvorišta osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu.
Na čelu Sekretarijata tada je bio Glavaš koga je Fehir optužio da je naredio ubistvo drugog zarobljenika Đorđa Petkovića.

SARAJEVO
Bivssi zamenik glavnog tuzzioca Tribunala u Hagu Grejem Bluit (Graham Blevitt) izrazio je bojazan da ratne vodje bosanskih Srba Radovan Karadzzich i Ratko Mladich nikada neche biti uhapsseni i izvedeni pred lice pravde.
"Vreme ccini svoje. Tribunal i naroccito Tuzzilasstvo imaju sve manje potencijala i bojim se da njih dvojica nikada neche biti uhapsseni.
Voleo bih da me realnost demantuje", izjavio je Bluit za "Dnevni avaz".
Upitan da li je upoznat sa detaljima eventualnih dogovora glavne tuzziteljke Karle del Ponte sa Beogradom o skrivanju tajnih dokumenata iz Srbije u procesu tuzzbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, Bluit je rekao da o tome ne zna nissta i dodao: "Znajuchi njen metod rada, ne bi me iznenadilo da je napravila dilove kakve joj sada pripisuju".
On je rekao da je "nakon serije nesporazuma i sukoba" sa Karlom del Ponte 2004. godine napustio Ured tuzzilasstva.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG