Dostupni linkovi

U očekivanju visoke delegacije UN-a


Glavni cilj dolaska delegacije Saveta bezbednosti UN na Kosovo jeste da se nestalne članice tog tela bolje upoznaju sa situacijom na terenu, kako bi odlučile o konačnom statusu Kosova, izjavio je u Prištini sef UNMIK-a Joakim Riker.

Na konferenciji za novinare, Riker je kazao da očekuje da misija dobije sliku realnog stanja.

“Očekujem da delegacija, bez obzira na ograničeno vreme koje ima, dobije jasan pregled situacije, posebno u oblasti sprovodjenja Rezolucije 12 44, ispunjenju standarda i svega sto je uradjeno za poslednjih osam godina”, rekao je Riker.

Sef UNMIK-a je dodao da će se misija upoznati i sa ograničenjima sa kojima se UNMIK suočava na terenu, kao što je pitanje nerešenog statusa. Riker je izjavio da će se misija upoznati sa postignutim napretkom ali i problemima, kao što su mali broj srpskih povratnika, neučešže Srba u institucijama i teško ekonomsko stanje.
Reagujući na najavu protesta raseljenih lica na administrativnoj liniji Jarinje, Riker je rekao da zna da se ljudi žele vratiti, i dodao da to slobodno mogu i da urade. Delegacija Saveta beybednosti UN boravice na Kosovu od 26. do 28. aprila, a sastaće se sa predstavnicima institucija, političkih partija i manjina.
XS
SM
MD
LG