Dostupni linkovi

Apel Srbima da odustanu od protesta na granici


Nema razloga za protest raseljenih Srba, oni moraju prestati da podležu manipulacijama i svoju budućnost grade na Kosovu, izjavila je portparol kosovske Vlade Uljpijana Ljama.

Povodom najave Udruženja raseljenih Srba da će održati protest na administrativnoj granici u Jarinju, 26. i 27. aprila, u vreme posete misije SBUN, Ljama kaže da se protestom ne može ništa postići, već integracijom.

“Pozivamo ih da odustanu od manipulacija koje vodi Beograd. Njihova budućnost je na Kosovu. Ovo je poziv njima da dodju na Kosovo, ali ne putem protesta, već kao njegovi gradjani”, izjavila je Ljama.

Poziv Srbima da popune svoja mesta

Ljama je ocenila da srpska zajednica nije diskriminisana i da je protest nepotreban pošto vlada konstatno poziva kosovske Srbe da se uključe u rad institucija i popune mesta koji su za njih rezervisana u Skupštini i vladi.

Raseljena lica su najavila da će održati protest kako bi Misiji Saveta bezbednosti UN ukazali na nemogućnost povratka.

Ministar za zajednice i povratak Branislav Grbić ocenjuje da je političko-bezbednosna situacija jedan od preduslova za povratak raseljenih Srba, ali i dodaje da se trenutno najviše radi na pružanju ekonomske sigurnosti povratnicima. On kaže da su sredstva potrebna kako bi se osigurao kvalitetan ostanak.

“Osim organizovanog povratka ovo ministarstvo sa politkom povratka i ostanka zajednica, ima nameru da u okviru budžeta za 2007. godinu izdvoji dva miliona eura. S tim u vezi mi smo poslali otvoreno pismo svim kancelarijama za zajednjiice i povratak u opštinama i smo im naznačili da će ministarstvo finanasirati projekte zajednica koji podrazumevaju kvalitetiniji život i opstanak”, naglasio je Grbić.

Budžet ministarstva za ovu godinu iznosi 5,2 miliona eura, što će biti raspodeljeno na organizovani i indivudualni povratak te ostanak zajednica. Ali to nije dovoljno, pošto je prema oceni Grbića za realizaciju svih projekata potrebno 25 miliona eura. Stoga se očekuju donacije. Osim izgradnje kuća, radiće se i na stvaranju stabilnog okruženja za porodice, kako bi one i ostale.

Uljpijana Ljama kaže da su kosovske institucije otvorene prema potrebama srpske zajednice i da rade na stvaranju boljih uslova za povratak raseljenih.

Čeka se odluka o statusu Kosova

“Dosta toga je uradjeno, milioni eura su potrošeni za povratak. Na Kosovu još uvek ima problema, kao što je nezaposlenost. Povratnici ne mogu dobiti privilegije ali im možemo ponuditi dostoijanstvo, integraciju i jednake mogućnosti”, rekla je Ljama.

Lokalni zvaničnici ocenjuju da su najveći problemi etnički odnosi i statusno pitanje. Dejan Baljošević, koordinator opstine Orahovac, kaže da je pokušan povratak Srba u obližnje selo Zočište, ali pored bezbednosnih i ekonomskih problema, raseljeni čekaju da se razreši pitanje budućnosti.

“Ministarstvo za povratak im je sagradilo oko 39 kuća i nekoliko puta im je pružena prilika da posete svoje kuće ali svi oni čekaju status Kosova od čega će zavisi mnogo toga pa i njihov povratak na Kosovo”.

Ocenjuje se da je saradnja na relaciji Priština – Beograd ključna jer se najveći broj raseljenih lica nalazi u Srbiji, a radi se na projektima njihovog povratka u sredine na Kosovu. Stoga je, prema rečima ministra za zajednice i povratak, Branislava Grbića tokom ove godine neophodno intenzivirati saradnju.
XS
SM
MD
LG