Dostupni linkovi

Misterija nestalih beba - nerazjašnjena


Presuda izrečena zaposlenima u Kliničkom centru Kragujevac predstavlja prvi korak ka rasvetljavanju misterije nestalih beba koja godinama potresa Srbiju, jer zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije mnogi bračni parovi sumnjaju da su njihove bebe otete nakon rođenja i jednostavno prodate.
Radmila i Njegoš Ilić, nisu u potpunosti zadovoljni presudom Opštinskog suda jer još uvek ne znaju da li su njihovi blizanci zaista umrli nakon rođenja ili su još uvek živi.
Radmila Ilić, majka kojoj je nakon porođaja saopšteno da su joj blizanci umrli i danas sumnja u objašnjenje koje je dobila od lekara:

"Porodila sam se 18. avgusta 1999. godine, ujutru, carskim rezom i rekli su mi da sam rodila dečaka i devojčicu žive. Međutim u toku noći navodno su deca umrla. Doktorka me je ujutru rano obavestila da su deca, i dečak i devojčica preminuli u toku noći. S obzirom da nisam mogla da ustajem zbog operacije nisam mogla ni da ih vidim, ni ja ni suprug."

Dodatnu sumnju kod nje je izazvalo objašnjenje lekara da su bebe kremirane iste noći, bez saglasnosti roditelja, i da tom prilikom nije sačinjena nikakva dokumentacija:

"Ne postoji potvrda o smrti, deca nisu prijavljena ni među živima ni među mrtvima. Suprug je došao u bolnicu ujutro pre 7 sati i tražio je decu, da ih vidi, da ih sahrani. Međutim, doktori su rekli da su oni već kremirani u toku noći, meni su tog prepodneva takođe isto to rekli. Nisu me uopšte pitali za saglasnost za kremiranje, ni mene ni supruga."

Njen suprug Njegoš Ilić, smatra da je istina o misteriji nestalih beba još uvek daleko, ali da je tom presudom prekinuta praksa spaljivanja umrlih beba, koja je po njemu protivna zakonu, moralu i lokalnim običajima, a posebno u suprotnosti sa verskim shvatanjima roditelja:

"Mi smo uspeli da zatvorimo Mengelov krematorijum u Kliničkom centru Kragujevac, koji je samo za vreme Mengela u Drugom svetskom ratu spaljivao bebe i malu decu. Žalosno je da se u 21. veku takve stvari rade sa decom, da neko otima decu. Nismo mi jedini, oko 2000 slučajeva je pokrenuto u Srbiji. Sumnja se da još sigurno ima toliko. To su teške traume za porodicu. Faktički, posle ovoga otvoriće se i drugi slučajevi. Samo u Kragujevcu ima 52 slučaja koje je policija obradila."

Po podacima gradskog zavoda za statistiku u Kragujevcu je u poslednjih trideset godina umrlo 1.319 beba, a najgora je bila 1993. godina kada je od 2013 rođenih beba umrlo čak 52.
Uporno ćutanje nadležnih i aljkavo vođenje dokumentacija podgrevaju sumnje roditelja pa se misterija nestalih beba poput epidemije širi Srbijom, a broj krivičnih prijava protiv aktera tih događaja stalno raste. Epilog se međutim još uvek ne nazire.
O roditeljima koji traže svoju decu RSE je pisala u više navrata. Linkovi u prilogu ovog teksta vode vas u našu arhivu gdje možete naći dva ranija priloga: "U potrazi za identitetom", Branka Vučkovića i "Počela skupštinska istraga o krađi beba", Zorana Glavonjića i Branka Vučkovića
http://www.slobodnaevropa.org/article/2004/09/10/f8eed4ec-ed2e-4a39-a0c6-b81827a0f5c5.html
http://www.slobodnaevropa.org/article/2005/07/10/0dca21ed-1365-466d-ad39-990631aa3d92.html
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG