Dostupni linkovi

Različita očekivanja od misije Saveta bezbednosti


Predstavnici kosovskih Srba ocenjuju da će se delegacija Saveta bezbednosti UN uveriti da Srbi na Kosovu loše žive i da standardi i Rezolucija 12 44 nisu ispunjeni. Šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Oliver Ivanović kaže da se još uvek ne zna kako će izgledati poseta, ali ističe da se položaj Srba ne može utvrditi razgovorima u kancelarijama već odlaskom na teren:

“Nego je svakako i izuzetno važno da se delegacija prošeta do enklava i tamo vidi kako Srbi žive. Mislim da je jako važno da vide Kosovo Polje i staro Gracko, ali i Veliku Hoču i Orahovac, i Goraždevac i Belo Polje, Štrpce, Cernicu u Pomoravskom kraju i Silovo. To su mesta gde ljudi stvarno loše žive i to stanje nije opisano u izveštajima koje specijalni predstavnik (šef UNMIK-a) podnosi Savetu bezbednosti. Zato je važno da ostanu duže a ne više nego jedan dan.”

Pregovarački tim Kosova i institucije nisu zabrinuti eventualnom posetom delegacije Saveta bezbednosti srpskim enklavama, već se nadaju da će to pozitivno uticati na one zemlje članice koje još uvek nemaju jasan stav o nezavisnosti Kosova. Portparol Pregovaračkog tima Skender Hiseni, kaže da Savet bezbednosti treba da utvrdi raspored posete:

“Oni će odlučiti koje informacije žele da dobiju. Misija ima informativni karakter i oni su dobrodošli da vide napredak i posleratnu realnost na Kosovu.”

Delegacija Saveta bezbednosti će boraviti u Beogradu 25. aprila, a na Kosovu od 26. do 28. aprila. Cilj misije jeste da dobije “poslednje, neposredne informacije sa terena o situaciji na Kosovu”, izjavio je ambasador Belgije pri UN Johan Verbeke, koji će predvoditi misiju.

Prema rečima Olivera Ivanovića, Srbi će misiji preneti kako je bezbednosno stanje zabrinjavajuće i da se osećaju tenzije. On kaže da će zbog stanja na terenu Ahtisarijev predlog biti doveden u pitanje:

“Stanje na terenu bitno odudara od onoga što stoji u izveštaju Rikera i sasvim sigurno da Ahtisari na tom, po njemu dobrom stanju, ne može da bazira početak razgovora i završetak razgovora o statusu.”

Oliver Ivanović očekuje da će Savet bezbednosti zatražiti nastavak pregovora:

“Savet bezbednosti treba da utvrdi pravo stanje i na osnovu toga mora da zaključi gde mora da nastanu poboljšanja. Drugo, stanje na terenu mora da vide da bi znali kako ono može da se popravi, a ja ne vidim kako se stanje može popraviti brzim rešavanjem statusa odnosno dovođenjem u još lošiji položaj srpske zajednice.”

S druge strane, Skender Hiseni ne veruje da će poseta delegacije Saveta bezbednosti uticati na odlaganje rešenja statusa. On je izrazio uverenje da će poseta imati pozitivan efekat i da će oni članovi misije koji još uvek nemaju stav o statusu podržati Ahtisarijev predlog.
XS
SM
MD
LG