Dostupni linkovi

Američke dileme oko rata u Iraku


Priredila Sabina CABARAVDIC

Vodja demokratske većine u američkom senatu Harry Reid prenio je američkom predsjedniku svoje uvjerenje da je rat u Iraku izgubljen i da se povećanjem trupa neće postići ništa. To je pokazalo i ekstremno nasilje u prošlu srijedu, kada je od samo jedne bombe u Bagadu poginulo 200 ljudi, kaže senator iz Nevade, Harry Reid I dodaje:

“Predsjednik pokušava stvoriti sliku kako su naše trupe u Iraku bez novca i da je to jedini problem koji imaju. O izgledima u uspjeh se ne govori. To je slika i politika koju stvaraju i vode George Bush i Dick Cheney.”

"Znam da sam bio poput osobenjaka u Bijeloj kući, ali sam mu barem rekao ono što treba, a ne ono što želi čuti", kazao je Reid.
Reid ja Busha podsjetio na prijelomnu tačku Vijetnamskog rata, kada je sredinom 1960-ih predsjednik Lyndon Johnson odlučio poslati dodatne hiljade vojnika u Vijetnam iako je znao da se rat ne može dobiti. "Bush mora postati svjestan da se Irak može stabilizirati jedino diplomatski, politički i ekonomski, , a predsjednik mora biti realizator tog plana", kazao je Reid.
Na sastanku Busha s čelnicima demokrata i republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa i Senatu nisu otklonjena neslaganja oko zakona o hitnom finansiranju snaga u Iraku i Afganistanu, vrijednog više od 120 milijardi dolara, u koji su oba doma ugradila odredbe koje predvidjaju povlačenje borbenih snaga iz Iraka, najkasnije do septembra 2008.
Bijela kuća i republikanci osudili su taj postupak nazivajući ga "datumima predaje", a predsjednik Bush je najavio da će staviti veto na zakone i zatražio da mu se što hitnije pošalje nacrt zakona o finansiranju snaga, "očišćen" od dodatnih uvjeta.
Demokratski čelnici su nakon sastanka najavili da će uskoro poslati Bushu na potpisivanje zakon uskladjen izmedju dva doma Kongresa. Čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi:

“Američki narod, većina u parlamentu, veliki broj generala, studijska grupa za Irak, svi mi moramo raditi zajedno kako bismo zaustavili taj rat. U tom smislu pružićemo predsjedniku ruku prijateljstva i reći mu – gospodine predsjedniče mi moramo raditi zajedno, moramo pregovarati i postići zaustavljanje rata. Nadam se da će predsjednik biti raspoložen za prihvatanje ponude, ja ustvari molim Boga da prihvati,” izjavila je Pelosi.

Na sva upozorenja predsjednik Bush medjutim odgovara optimizmom. George W. Bush odbacuje sve tvrdnje o tome kako je rat u Iraku izgubljen. Dapače, u svom nedavnom nastupu u saveznoj državi Ohio, američki je predsjednik je ponovo stao u odbranu rata u Iraku i nove strategije, koja obuhvata razmještanje novih 30 hiljada američkih vojnika.
"Ako je definicija uspjeha u Iraku ili drugdje da više nema samoubilačkih napada, to nikada nećemo postići.", rekao je on. Na sve jače sumnje sve većeg broja ljudi u opravdanost iračkog rata, Bush je odgvoorio:
"Ne bih tražio od porodica da tamo šalju vojnike da ne vjerujem da je to neophodno ili da nećemo uspjeti!"kazao je Buš.

Čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi najavila je upućivanje zakona na potpis iduće sedmice, naglasivši kako demokrati "ne mogu predsjedniku dati bjanko ček", već da svi, i zakonodavna i izvršna vlast, trebaju iskoristiti povijesnu mogućnost i okončati rat u Iraku.
Iz Bijele kuće je medjutim ponovljeno da predsjednik neće potpisati zakon u kojem stoje odredbe o povlačenju trupa iz Iraka.
XS
SM
MD
LG