Dostupni linkovi

Status Kosova i evropske integracije


Rešenje statusa Kosova osigurava mir i stabilnost u regionu i otvara mogućnosti za njegovu evropsku integraciju, izjavio je sef UNMIKa Joakim Riker.

Riker je to rekao u Prištini na okruglom stolu o uticaju rešenja statusa Kosova na evropske integracije.

“Predstojeća poseta predstavnika Saveta bezbednosti UN je veoma važan dogadjaj i njegovi clanovi će morati da donesu odluke. To za mnoge nije lako a posebno za one koji nisu upoznati sa kosovskim pitanjem. Nadam se da će Kosovo iskoristiti tu priliku i predstaviti sebe kao dobrog kandidata za evropsku integraciju”, kazao je Riker.

Riker je podsetio da je Evropska unija više puta podržala Ahtisarijev plan za status.

“EU ocenjuje da rešenje statusa treba da osigura održiv mir i ojača razvoj i to je u interesu svih zemalja regiona, uključujući Srbiju”, rekao je Riker.

Premijer Kosova Agim Čeku je kazao da se Kosovo se nalazi na putu ka nezavisnosti.

“Nova rezolucija o Kosovu će podrzati Ahtisarijev predlog da Kosovo postane nezavisna država, koja će biti nadgledana uz medjunarodno prisustvo”, rekao je Čeku.

U radu okruglog stolaa, u organizaciji Kosovske fondacije za otvoreno drustvo, učestvovali su predstavnici civilnog društva Kosova i kancelarija za evropske integracije iz Hrvatske, Albanije, Makedonije u Slovenije.
XS
SM
MD
LG