Dostupni linkovi

Lavrov - Ahtisarijev plan je propao


Na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, Lavrov se založio za kompromisno rešenje za Kosovo koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu. Lavrov je dodao da bi medjuanrodna zajednica trebalo da pomaže stranama da se približe tom cilju:

"Takvi napori kada je reč o drugim konfliktima ponekad dovedu do rezultata, a ponekad ne, kao što je slučaj sa planom (bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana) za Kipar i Ahtisarijevim planom za Kosovo."

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je sinoć u Beogradu da će predstojeća poseta misije Saveta bezbednosti UN Kosovu biti korak ka otvaranju novih pregovora o
budućem statusu te pokrajine.

"I ne samo to. Osim što treba dalje pregovarati, treba i primeniti one odluke koje je Savet bezbednosti donosio ranije, pre svega Rezoluciju 1244. Ta rezolucija nije ispunjena u svojim kljuccnim aspektima", izjavio je Lavrov u intervjuu Radio-televiziji Srbije (RTS).

* * * * *

Predsednik Srbije Boris Tadić, nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, izjavio je da Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova u bilo kojoj formi, i da bi takav presedan mogao prouzrokovati dalekosežne posledice u mnogim zemljama:

"I naravno da će Srbija imati jedinstvenu državnu politiku povodom rešavanja budućeg statusa KiM i da Srbija brani svoje legitimne državne i nacionalne interese na Kosovu, što podrazumeva očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje."

Tadić je zatražio od Vlade Srbije da zahteva od Saveta bezbednosti UN da misija te organizacije tokom boravka na Kosovu obavezno poseti i srpske enklave. On je dodao da se on tokom posete tim enklavama uverio da "tamo desetine hiljada ljudi, uglavnom Srba, potpuno obespravljeni žive na ivici fizičke egzistencije, izloženi stalnim progonima, ranjavanjima i ubistvima".

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, nakon prepodnevog susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem izjavio je da Moskva podržava stavove Srbije u pogledu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i ocenio da je nametanje rešenja za Kosovo "apsolutno neprihvatljivo":

"Mi u potpunosti podržavamo stav Beograda vezan za neophodnost punog ispunjenja Rezolucije 1244, koja za sada u svojim najključnijim aspektima uopšte nije ispunjena. Istovremeno mi smatramo da bilo koje rešenje vezano za kosovski problem može da bude onakvo koje je prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu. Pre nego što Savet bezbednosti počne da razmatra bilo koje aspekte rešavanja tog problema, mnogo je važno da bi članovi Savet bezbednosti svojim očima videli ono kako se realno razvija situacija u toj srpskoj pokrajini. I zato smo mi pokrenuli inicijativu da se u Beograd i na Kosovo pošalje jedna misija Savet bezbednosti UN. Ta misija narednih dana treba da stigne ovde. Još jednom hoću da naglasim da bilo koje strano nametanje rešenja je apsolutno neprihvatljivo. Mi polazimo od neophodnosti nastavka pregovora i mi ćemo i dalje usklađivati naše korake, verovatno sa našim srpskim partnerima. "

Šef ruske diplomatije upozorio je takodje da bi jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova ugrozilo stabilnost Srbije i Balkana.

Kao i nakon susreta sa Tadićem, na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku inicijativu, Lavrov je odbacio mogućnost da bi Rusija u Savetu bezbednosti UN mogla da učestvuje u donošenju rezolucije o Kosovu koja nije prihvatljiva za Srbiju.

"Mi nikada ne bismo bili deo odluke koja ne bi imala podršku svih strana u bilo kom konfliktu. Apsolutno isti kriterijumi važe za Kosovo", rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem.
XS
SM
MD
LG