Dostupni linkovi

I nestalne članice protiv rezolucije?


U Savetu bezbednosti UN ovog trenutka nema dovoljno glasova kojima bi se prihvatila nova rezolucija o Kosovu, a koja bi počivala na planu izaslanika Martija Ahtisarija, kaže za Radio Slobodna Evropa ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković, ne sporeći pri tom da je medju stalnim članicama Saveta bezbednosti UN više onih koji podržavaju opciju nadgledane nezavisnosti Kosova:

"Po proceduri potrebno je da i od deset nestalnih članica Saveta bezbednosti većina glasa za plan Martija Ahtisarija, znači njih šest. U ovom trenutku ja ne mogu da vidim taj šesti glas, i tu je naša šansa izuzimajući čak mogućnost da Rusija ili Kina, pre svega Rusija, upotrebe veto. Ja ne mogu da verujem da može i jedna od tri afričke države, Južna Afrika, Kongo ili Gana, da glasaju za nasilno menjanje državnih granica jer bi to bio glas i za veoma brzu lančanu reakciju nasilnog menjanja državnih granica u samoj Africi."

Pojašnjavajući ovakav stav, Drašković iznosi još neke konkretne primere zbog kojih veruje da bi nestalne članice Saveta bezbednosti UN mogle da igraju važnu ulogu u glasanju u Savetu bezbednosti:

"Indonezija sada ima sedam Kosova unutar svoje državne teritorije."

Istovremeno, Teodor Starčević, dugogodišnji član Misije nekadašnje Jugoslavije u UN i šef misije samih UN u Gruziji, za naš program kaže da je za odluku o usvajanju rezolucije potrebno imati devet od 15 glasova bilo stalnih bilo nestalnih članica Saveta bezbednosti. O Draškovićevoj računici Starčević kaže:

"Gospodin Drašković verovatno računa da su za podršku Ahtisarijevom planu tri stalna člana Saveta bezbednosti, znači pet minus Kina i Rusija i da je potrebno još šest glasova nestalnih članica. To što on kaže da ne vidi nigde šesti glas, ne znam na osnovu čega se te procene baziraju, mislim da su sve takve procene veoma nesigurne."

U ovom trenutku Evropska unija i SAD podržavaju nadgledanu nezavisnost Kosova, Srbija, podržana Rusijom i Kinom, očekuje nastavak pregovora i izmene Ahtisarijevog plana. Medjutim uprkos uveravanjima Moskve da neće pristati na rešenje koje neće biti prihvatljivo za obe strane, stručnjaci upozoravaju da Beograd ne može pouzdano računati da će Rusija blokirati izglasavanje nove rezolucije. Dugogodišnji diplomata Dušan Lazić za Radio Slobodna Evropa kaže da izmedju SAD i Rusije postoje intenzivni kontakti u iznalaženju rešenja za koje se ne može još uvek pouzdano reći kako će izgledati. Ono, što je prema Lazićevom mišljenju van svake sumnje je sledeća činjenica:

"Nema velike mogućnosti koja bi menjala bitnije plan što se tiče statusa. Sve je jasnije da će se rešenja tražiti na liniji nezavisnosti pod međunarodnim nadzorom."

Primetnu bojazan medjunarodne zajednice da bi odlaganje rešenja statusa Kosova moglo izazvati nestabilnost u regionu, predsednik Srbije Boris Tadić pokušava da amortizuje uveravanjima da je Srbija spremna da preuzme svoj deo odgovornosti za stabilnost na Balkanu ali i naglašava:

"Očekujemo pošteno, u pravnom smislu korektno tretiranje ovog problema od strane Saveta bezbednosti UN. Imajući u vidu dolazak misije Saveta bezbednosti, za koju smatram da ne sme da bude kancelarijskog tipa, već da ta misija mora da poseti srpske enklave i da vidi kao živi danas srpski narod na Kosovu i Metohiji. Samo tako Savet bezbednosti će imati punu osnovu i da razmatra ispunjenje Rezolucije 1244 i da donosi nove korake o budućem statusu Kosova i Metohije."

Na posletku otvara se pitanje koliko oslanjanje Srbije na podršku nestalnih članica Saveta bezbednosti UN može zaista dovesti u pitanje novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Teodor Starčević:

"Na svakoj individualnoj članici je da li će se opredeliti za podršku osnovnih principa međunarodnog prava u vezi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom država članica UN, ili će u konkretnom slučaju dati prednost odnosima sa velikim silama ili nekim određenim bilateralnim koristima. Svi slučajevi su do sad već viđeni u praksi rada Sabeta bezbednosti. U konkretnom slučaju to niko ne može znati dok ne dođe trenutak izjašnjavanja."
XS
SM
MD
LG