Dostupni linkovi

CETINJE


Oko stotinak pripadnika specijalne policije sprecilo je ulazak predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u Cetinjski manastir, sedistu mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC), gde je poglavar CPC mitropolit Mihailo, nameravao da služi liturgiju. Sveta arhijerejska liturgija je potom ipak obavljena u neposrednoj blizini, ispred crkve na Chipuru.
Mitropolit Mihailo je porucio da se problemom CPC-a treba pozabaviti država Crna Gora i medjurodne institucije.
»Ako nemate CPC vi ste Srbi u Crnoj Gori i Crna Gora je srpska država«, kazao je Mihailo.
Sve je proteklo uz manje incidente.
Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve objavila je da je današnji dan, kako se navodi, blagodareci Bogu i svetinjama Cetinjskog manastira, protekao bez sukoba.Takodje se navodi se da je policija profesionalno odradila svoj posao.
Uz predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru bili su ccelnici opozicionih prosrpskih stranka.
Crnogorska pravoslavna crkva je prošle sedmice najavila da ce uz, ili bez pomoci države, preuzeti od Srpske pravoslavne crkve hramove i crkve u Crnoj Gori.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG