Dostupni linkovi

Zabrinutost južnokorejskih vlasti nakon masakra


Predsjednik Južne Koreje Ro Mu Hjun održao je jutros hitan sastanak s vladom o prekjučerašnjem masakru na američkom sveučilištu Virginia Tech čiji je počinitelj bio Južnokoreanac Cho Seung Hiu.

Dvadesettrogošidnji student završne godine na Odsjeku za engleski jezik upao je u jednu od učionica i otovrio vatru iz pištolja na kolege, a potom se ubio. Nešto ranije, u spavaoni studentskog doma ubio je dvojicu studenata. U najtežoj od desetaka sličnih školskih i sveučilišnih pucnjava posljednjih godina u Americi, poginule su ukupno 32 osobe, dvadesetak ih je ranjeno.

Današnji sastanak južnokorejskog državnog vrha održan je zbog zabrinutosti dužnosnika u Seulu mogućim rasnim incidenatima u SAD prema južnokorejskim studentima. Oko 15 posto studenata stranog porijekla u Americi dolazi iz Južne Koreje. Predstavnici vlade te zemlje izrazili su šokiranost zbog činjenice da je počinitelj masakra na Virigina Techu bio južnokorejski državljanin, te prenijeli sućut obiteljima žrtava i američkom narodu.

Nastava na sveučilištu je prekinuta do daljnjega. Deseci hiljada studenata, nastavnika, roditelja i američkih dužnosnika prisustvovali su noćas posebnoj komemoraciji poginulima.

Cho Seng Hui ostavio je poruku na osam strana u kojoj s bijesom napada djecu bogatih roditelja koja studiraju na Virginia Techu. Smatra se da je bio usamljenik, a prema nekim izvještajima, moguće je da je uzimao lijekove protiv depresije i postajao sve nasilniji.

Kolege i profesori opazili su da su njegovi pismeni radovi ispunjeni nasiljem i čudnim shvaćanjem pojava u društvu. Tako su u jednom od scenarija koji je napisao prošle godine i predao ga svom mentoru glavni likovi bacali čekiće jedni na druge i napadali se čeličnim lancima. Jedna od Choovih profesorica bila je toliko uznemirena njegovim pisanjem da je alarmirana službu psihološke pomoći u sveučilišnom kampusu. No, kako je nastao kratki spoj koji je alternativnog pisca pretvorio u masovnog ubojicu još uvijek nije jasno. To je, po svemu sudeći, jedna od tajni koju će Cho Seung Hiu ponijeti u grob.
XS
SM
MD
LG